Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel maakt haast met splitsing

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel blijft er alles aan doen om aandeelhouders tevreden te houden. Het bedrijf wil binnen een jaar zijn divisie speciaalchemie afsplitsen. Het is nog niet duidelijk of Akzo het onderdeel als zelfstandig bedrijf naar de beurs brengt of verkoopt, maar het geld dat wordt opgehaald wordt in ieder geval grotendeels aan aandeelhouders uitgekeerd.

Daarnaast kondigde het bedrijf aan dit jaar 1,6 miljard euro aan aandeelhouders uit te keren. Dat gebeurt door het reguliere dividend met 50 procent te verhogen. Daarnaast wordt nog eens 1 miljard euro aan speciaal dividend uitgekeerd. Dat gebeurt in november.

Verfconcern PPG Industries heeft Akzo al enige tijd in het vizier, maar is al twee keer de deur gewezen. Dit was tegen het zere been van een groep aandeelhouders onder leiding van het activistische Elliott Advisors. Zij riepen op tot het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans omdat hij weigert überhaupt onderhandelingen aan te gaan met de Amerikanen.

Topman Ton Büchner van Akzo benadrukt in een verklaring dat de stappen die Akzo zet, zullen leiden tot ,,significante aandeelhouderswaarde op korte, middellange en lange termijn". Zo werden ambitieuze richtlijnen voor 2020 geformuleerd. Bij Paints and Coatings mikt Akzo op een winstmarge van 15 procent. Het rendement op investeringen moet daarnaast boven de 25 procent uitkomen. Bij Specialty Chemicals moet de marge naar 16 procent en moet op geïnvesteerd kapitaal meer dan 20 procent winst worden gemaakt.

Büchner noemde de doelstellingen realistisch, ook bij economische tegenwind. Onder meer zullen door een splitsing de kosten omlaag gaan. Verder benadrukte hij dat de plannen die Akzo heeft minder impact zullen hebben op het personeel in vergelijking met de plannen van PPG. Ook blijven overnames volgens de topman onderdeel van de strategie van Akzo.

Het bedrijf wil verder structureel 150 miljoen euro per jaar besparen. De afsplitsing van Specialty Chemicals zal daarnaast nog eens 50 miljoen euro aan aanvullende kostenbesparingen opleveren.

Verder kondigde Akzo aan dat het tot 2020 een investering van 1 miljard euro wil doen in onderzoek en ontwikkeling en in het bijzonder op het gebied van innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 19 apr Beursblik: hogere EBITDA bij AkzoNobel verwacht
  2. 07 feb Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 april 2017 08:34
    Regulier dividend naar EUR2,50 per aandeel

    Speciaal (eenmalig) dividend in november van 1mrd, ca. EUR4 per aandeel

    Verkoop chemie (8,5mrd?) wordt als dividend uitgekeerd, bij 8,5mrd ca. EUR40 per aandeel...

    Dus obv 5% dividendrendement gaat AKZO (minus chemie) naar EUR50, daarbij kun je nog EUR44 optellen als eenmalige te verwachten dividenden. Samen dus EUR94,-

    PPG moet dus EUR100 gaan bieden lijkt mij
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

66,280 19 apr
+0,180 +0,27%
Premium

Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links