Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB grijpt weer in om economische pijn coronacrisis te verzachten

ECB grijpt weer in om economische pijn coronacrisis te verzachten

FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt opnieuw in om de economische pijn van de uitbraak van het nieuwe coronavirus te verzachten. Na een noodoverleg op woensdagavond werd rond middernacht een extra opkoopprogramma van obligaties aangekondigd ter waarde van 750 miljard euro.

In een verklaring benadrukt centralebankhoofd Christine Lagarde dat er bij de ECB "geen limiet" is als het gaat om de toewijding aan de euro. Daarnaast zullen de beleidsmakers bij de ECB volgens haar alles doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat. Daarmee lijkt Lagarde te zinspelen op de beroemde belofte van haar voorganger, voormalig ECB-president Mario Draghi. Die zei in 2012 "alles te doen" om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis.

De ECB kwam vorige week ook al met een pakket steunmaatregelen. Op de financiële markten werd dat optreden echter met weinig enthousiasme ontvangen. Veel analisten zeiden openlijk dat ze een krachtige uitspraak zoals Draghi die in 2012 had gedaan, bij Lagarde misten.

Rente

De situatie rond het coronavirus wordt de laatste dagen ook steeds ingrijpender. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deed eerder op woensdag daarom al een oproep aan de ECB om snel met nieuwe stappen te komen. "Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden gebruikt", zei hij. Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.

Het noodprogramma dat nu is aangekondigd, loopt in ieder geval tot eind dit jaar. Als de coronacrisis dan nog niet voorbij is kan de ECB ook volgend jaar nog verdergaan met het opkopen van staatsobligaties en schuldpapier van bedrijven.

De centrale bank kiest er net als vorige week voor om de rente ongemoeid te laten. De rente in Europa ligt al heel lang erg laag. Andere centrale banken besloten onlangs wel om de rente te verlagen. Zo verraste de Amerikaanse Federal Reserve zondag de markten met een stevige renteverlaging. Woensdag sneed de centrale bank van Brazilië eveneens in de rente.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 MD2018 19 maart 2020 09:16
    Ik blijf het ongekend vinden van de centrale banken om nu al zo hard in te grijpen en nog meer geld te blijven pompen in de markt. Waar is de markt werking? Natuurlijk worden vele bedrijven hard geraakt maar als men niet eens een paar maanden met minder omzet al omvallen is het wel erg slecht gesteld. Banken maken zich eigenlijk nooit zorgen, vangnet zijn toch de centrale banken. En wie gaat dit allemaal betalen ooit.... de burgers. Ik vraag mij toch echt af wat men hier wil bereiken, de verdere crash op de beurzen? En waarom? Jaren lang ongekende stijgingen op de beurs, nu een correctie, ja hard maar toch hoort bij de beurs toch? Succes iedereen
  2. Kopzorgen over erfpacht 20 maart 2020 10:46
    De massaliteit van het aantal ondersteuningsaanvragen gaat onherroepelijk leiden tot een grote administratieve janboel bij het Rijk en Gemeenten. Het was veel beter geweest om directe ondersteuning te bieden in de vorm van een lening met voorwaarden ten aanzien van terugbetaling. Dit alles zoveel als mogelijk te regelen via uitstel van afdrachten van belastingen. Achteraf zou dan kunnen worden beoordeeld of bepaalde bedragen zouden kunnen worden kwijt gescholden. Hoe gaat de Overheid overigens de leen uitstelmogelijkheden beoordelen in relatie met hun aanvragen?
  3. Kopzorgen over erfpacht 20 maart 2020 10:47
    De massaliteit van het aantal ondersteuningsaanvragen gaat onherroepelijk leiden tot een grote administratieve janboel bij het Rijk en Gemeenten. Het was veel beter geweest om directe ondersteuning te bieden in de vorm van een lening met voorwaarden ten aanzien van terugbetaling. Dit alles zoveel als mogelijk te regelen via uitstel van afdrachten van belastingen. Achteraf zou dan kunnen worden beoordeeld of bepaalde bedragen zouden kunnen worden kwijt gescholden. Hoe gaat de Overheid overigens de leen uitstelmogelijkheden van de banken beoordelen in relatie met hun aanvragen?
  4. Kopzorgen over erfpacht 20 maart 2020 16:11
    Het grote gevaar is dat de EU t.z.t. alle opgekochte obligaties straks aan particulieren wil/moet verkopen via zgn. SBBS (Sovereign Bond-Backed Securities) obligaties. Populair gezegd zijn dit dan alle -ook de slechte- obligaties, die in één mandje worden verzameld en verkocht. Zelfs PENSIOENFONDSEN (!!!) zouden door de DNB kunnen worden verplicht om deze bad obligaties aan te kopen. Oppassen dus!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links