Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen sluiten in de plus

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met winsten de dag uitgegaan. Het sentiment op de beursvloeren werd gesteund door nieuwe stappen voor de voor bedrijven positieve Amerikaanse belastinghervormingen. Grootste stijger in Amsterdam was digitaal beveiliger Gemalto na een overnamedeal met het Franse technologiebedrijf Thales.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent hoger op 553,29 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 831,43 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,6 procent. De FTSE in Londen won 0,7 procent.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was Gemalto verreweg de grootste stijger met een winst van 5,6 procent. Het bedrijf sloot een akkoord met Thales over een overname voor circa 4,6 miljard euro na eerder afgelopen week nog een overnamevoorstel van zijn eveneens Franse branchegenoot Atos af te hebben gewezen. Thales won in Parijs 8,2 procent en Atos zakte 1,6 procent.

ASML

Unilever kreeg er 0,5 procent bij. Het concern verkoopt zijn margarinetak voor ruim 6,8 miljard euro aan investeringsmaatschappij KKR. Volgens ING-analist Reg Watson heeft Unilever echter een ,,gouden kans'' gemist omdat een verkoop van de volledige voedingsactiviteiten winstgevender zou zijn geweest. Shell was de verliezer van de dag met een daling van 0,3 procent.

Chipbedrijven deden het verder opvallend goed. Zo steeg ASML 2 procent in de AEX en waren ASMI en Besi met winsten tot 4,9 procent bij de grootste stijgers bij de middelgrote bedrijven.

Air France-KLM

In de MidKap kreeg Arcadis er verder 3,2 procent bij. Het advies- en ingenieursbureau gaat bijdragen aan de ontwikkeling van een groot metroproject in de Australische stad Melbourne. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste daler met een min van 1 procent.

Verder kregen sommige beursgenoteerde beursintermediairs een knauw. Mogelijk verbiedt de Europese markttoezichthouder Esma zogeheten binaire opties en andere riskante beleggingsproducten als cfd's. Bedrijven als IG Group, Plus500 en CMC Markets verloren in Londen 9,3 tot 12,5 procent.

Euro

In Frankfurt klom het door een boekhoudschandaal geplaagde Steinhoff meer dan 8 procent. Het winkelconcern verkoopt een deel van zijn belang in investeringsbedrijf PSG Group om geld op te halen.

De euro was 1,1804 dollar waard, tegen 1,1773 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 57,44 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 63,52 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links