Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Spaanse banken Caixabank en Bankia fuseren

Gepubliceerd op 18 september 2020 07:46 | Views: 5.733 | Onderwerpen: banken, Spanje

MADRID (ANP) - De raden van bestuur van de grote Spaanse banken Caixabank en Bankia hebben het samengaan van de twee banken goedgekeurd. Daardoor ontstaat de grootste kredietverstrekker van het land, met meer dan 20 miljoen klanten en een vermogen van meer dan 650 miljard euro.

CaixaBank neemt concreet Bankia over en de aandeelhouders van Bankia krijgen 0,68 aandelen in Caixa voor elk aandeel dat ze bezitten. Daarmee wordt de waarde van Bankia op zo'n 3,8 miljard euro gezet. De financiële instellingen mikken op kostenbesparingen van ongeveer 770 miljoen euro per jaar, en een extra jaaromzet van 290 miljoen euro.

Volgens de raden wordt de nieuwe bank opgericht om "winstgevendheid voor aandeelhouders te verbeteren en het economische herstel van Spanje te blijven ondersteunen". De aandeelhouders van de banken moeten de fusie nog goedkeuren in november. De deal wordt daarna naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond.

Reddingspakket

Bankia werd in 2012 nog gered door de overheid met een reddingspakket van ruim 22 miljard euro. Het financiële concern leed destijds enorme verliezen door het instorten van de Spaanse vastgoedmarkt. De overheid heeft nu nog steeds meer dan 60 procent van de bank in handen. Na de fusie zal dat ongeveer 16 procent zijn.

Het aantal kredietverstrekkers in Spanje is met driekwart afgenomen sinds de financiële crisis van 2008. Door de coronacrisis stonden de banken nog meer onder druk om samen te gaan, omdat ze afzonderlijk veel geld opzij moeten zetten om slechte leningen op te kunnen vangen en de crisis het hoofd te bieden. Ook lage rentestanden wegen op de prestaties van de financiële concerns, en toezichthouders dringen er daarom bij aan om financiële concerns samen te voegen om kosten te besparen.

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 drooglegging 18 september 2020 07:57
  De letters ECB komen niet voor in bovenstaande, het lijkt mij een autonome deal op landsnivo, goed gedaan!

  Het zijn twee kleinere banken(ING is 8x meer waar dan Bankia, ter vergelijking)

  Abn zit in een soortgelijke situatie(60% belang de haag), aan wie gaan ze de bank uithuwen?
 2. forum rang 6 drooglegging 18 september 2020 08:27
  "De directies van CaixaBank SA en Bankia SA hebben een fusie goedgekeurd die een toonaangevende Spaanse binnenlandse bank zal creëren met activa van meer dan 650 miljard euro ($ 770,22 miljard).

  Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal Caixa Bankia overnemen en krijgen de aandeelhouders van Bankia 0,68 aandelen in Caixa voor elk aandeel dat ze bezitten, zeiden de geldschieters vrijdag.

  De banken mikken op kostensynergieën van ongeveer 770 miljoen euro per jaar, terwijl ze ook verwachten nieuwe jaaromzet van 290 miljoen euro te genereren. De winst per aandeel van Caixa zal naar verwachting met 28% stijgen in vergelijking met de marktverwachtingen voor 2022.

  Het belang van de Spaanse staat in de nieuwe entiteit zal ongeveer 16% bedragen. La Caixa Foundation zal ongeveer 30% van de gecombineerde entiteit in handen hebben...."(Marketwatch.com)

  Er zitten dus wel wat haken en ogen aan: iets met de staat, een stichting, het lijkt een moetje vanwege een dikke buik....
 3. Joris Bohnson 18 september 2020 08:46
  En wie heeft de banken in Spanje weer gered? Het geheugen is kort. Bankia werd badbank en als zombiebank door de Spaanse overheid gemaakt.

  En zo kunnen de Spanjaarden weer leningen krijgen die daarvoor niet werden afgelost die weer door de EU worden gecovered.

  En Spanje is niet eens het slechtste Jongetje van de klas en heeft hard gesneden.

  www.reuters.com/article/us-spain-bank...
 4. forum rang 6 drooglegging 18 september 2020 08:53
  quote:

  Joris Bohnson schreef op 18 september 2020 08:46:


  En wie heeft de banken in Spanje weer gered? Het geheugen is kort. Bankia werd badbank en als zombiebank door de Spaanse overheid gemaakt.

  En zo kunnen de Spanjaarden weer leningen krijgen die daarvoor niet werden afgelost die weer door de EU worden gecovered.

  En Spanje is niet eens het slechtste Jongetje van de klas en heeft hard gesneden.

  www.reuters.com/article/us-spain-bank...  Goed gevonden, heb de link met translate gelezen, wat een ellende allemaal zeg! is dit nou echt wat we willen allemaal?

  Het kan dus nog veel gekker allemaal, welkom in de nieuwe wereld....
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare