Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toerismebedrijven onder druk op beurzen

Toerismebedrijven onder druk op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - Bedrijven gerelateerd aan toerisme en de reisbranche hadden het vrijdag moeilijk op de beurs na de terreuraanslagen in het populaire vakantieland Spanje. Het algehele sentiment bij beleggers was ook negatief. Op het Damrak moesten tankopslagbedrijf Vopak en autobedrijf Stern het ontgelden na tegenvallende resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 1,1 procent lager op 517,82 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 786,19 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,2 procent in. De hoofdindex in Madrid moest een verlies slikken van 0,8 procent.

Zo stonden de Europese luchtvaartmaatschappijen in het rood door de vrees dat mensen minder zullen gaan reizen. Air France-KLM leverde in de MidKap 1,8 procent in en in Londen verloor IAG, het moederbedrijf van het Spaanse Iberia en British Airways, 1,5 procent. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet zakten respectievelijk 1,8 en 0,5 procent.

Reisorganisaties

Ook hotelketens en reisorganisaties hadden het moeilijk door de zorgen over terreur. De Franse hotelgroep Accor ging in Parijs 1,4 procent omlaag, terwijl het Britse reisconcern Thomas Cook 1,2 procent in de min noteerde. De Duitse branchegenoot TUI tekende in Frankfurt een min op van 0,6 procent.

In de AEX was Vopak een opvallende verliezer met een min van 8 procent. Het tankopslagbedrijf zag het resultaat in het eerste halfjaar dalen en stelde zijn verwachting voor het hele jaar neerwaarts bij.

Euro

Bij de kleinere fondsen kelderde Stern Groep ruim 10 procent. Het autobedrijf realiseerde in de eerste jaarhelft een lager bedrijfsresultaat vooral vanwege hogere personeelskosten. Brunel verloor meer dan 6 procent. De detacheerder zag de omzet in het tweede kwartaal opnieuw hard dalen door de aanhoudende malaise in de olie- en gasmarkt. Volgens topman Jan Arie van Barneveld is de bodem wel sneller bereikt dan verwacht.

In Milaan daalde Fiat Chrysler 1,4 procent. De Chinese autobouwer Guangzhou Automobile ontkende interesse te hebben in een overname van zijn Italiaans-Amerikaanse branchegenoot.

De euro was 1,1748 dollar waard, tegen 1,1739 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 47,01 dollar. Brentolie stond 0,1 procent goedkoper op 50,96 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links