Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Draghi: mogelijk meer stimulering ECB nodig

Gepubliceerd op 18 juni 2019 10:21 | Views: 8.370 | Onderwerpen: Mario Draghi

SINTRA (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat mogelijk extra stimuleringsmaatregelen nemen als de economische verwachtingen niet verbeteren. Dat heeft ECB-president Mario Draghi gezegd op het jaarlijkse forum van de centrale bank in het Portugese Sintra.

Tot de monetaire instrumenten van de ECB behoren volgens Draghi renteverlagingen en ook opkoopprogramma's. De ECB heeft volgens de Italiaanse centralebankpresident nog voldoende bewegingsruimte voor extra stimuleringsprogramma's. Draghi stelt dat de economische risico's aan de hoge kant blijven, met name voor de export en de industrie.

Eerder deze maand kondigde de ECB nog aan de rente langer onveranderd te zullen laten. De rente blijft zeker tot en met de eerste helft van volgend jaar op het huidige, zeer lage niveau. Dat is een halfjaar langer dan eerder gemeld. Draghi sloot toen ook de mogelijkheid van renteverlagingen niet uit. De ECB wees op risico's door de wereldwijde handelsspanningen, protectionistische maatregelen en zwakte in opkomende markten.

Voornaamste wapen

Ook de inflatie in de eurozone blijft achter bij de doelstellingen van de ECB. ,,Als de crisis iets heeft aangetoond, is het dat we alle flexibiliteit binnen onze mogelijkheden zullen gebruiken om aan ons mandaat te voldoen, en dat we dit opnieuw zullen doen om uitdagingen voor de prijsstabiliteit het hoofd te bieden'', aldus Draghi.

Volgens ingewijden bij de ECB wordt een renteverlaging nu gezien als het voornaamste wapen in het arsenaal. Momenteel staat de depositorente op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar geld op toe. Door de rente verder te verlagen wordt het nog minder aantrekkelijk om geld bij de ECB weg te zetten. Economen denken dat de ECB zal overgaan tot een renteverlaging met 0,1 procentpunt.

De euro zwakte in waarde af na de toespraak van Draghi, terwijl de koersverliezen op de Europese aandelenmarkten werden omgebogen in plussen.

Gerelateerd

Mario Draghi

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. z0n0p 18 juni 2019 10:44
  Tja, Italie en Frankrijk zitten natuurlijk dik in de prut. Gaat helemaal niet om de economie aan te jagen, maar over what ever it takes. ONGELOOFLIJK! Wij hier maar zeiken over pensioentjes en de toekomst van onze kinderen. Gelul: dit gaat richting een financiele crisis die we nog nooit hebben meegemaakt.
 2. forum rang 5 DerksVisie 18 juni 2019 10:51
  Renteverlaging. Precies dat middel dat de banken heeft gered in de financiële crisis is nu het probleem waarom de banken geen winst kunnen maken. En ondertussen wordt het volk en dus het land armer omdat inflatie en vermogensbelasting velen malen hoger is dan de rente. En dat raakt uiteindelijk weer de bedrijven waar we nu dus zijn beland op het moment. De economie groeit niet meer omdat de koopkracht van de inwoners achteruit gaat.

  Tja ik ben geen econoom maar dit kan toch niet goed voor de economie zijn.
 3. forum rang 5 Ritageld 18 juni 2019 10:57
  quote:

  z0n0p schreef op 18 juni 2019 10:44:


  Tja, Italie en Frankrijk zitten natuurlijk dik in de prut. Gaat helemaal niet om de economie aan te jagen, maar over what ever it takes. ONGELOOFLIJK! Wij hier maar zeiken over pensioentjes en de toekomst van onze kinderen. Gelul: dit gaat richting een financiele crisis die we nog nooit hebben meegemaakt.

  Wat denk je van Belgie. In de toptien van landen wereldwijd met de grootste staatsschuld staat het land op plaats 10 met 105,3 % van het BNP. Nog voor Frankrijk.
 4. Twijfels 18 juni 2019 11:04
  quote:

  howlowdowego schreef op 18 juni 2019 10:43:


  wat is dit monetaire systeem een waanzin zeg.
  praat als een printer en de markt loopt wel op de zaken vooruit.

  als elon musk iets roept dat invloed op de koers heeft mag dat niet. Voor centrale banken is het een beleidsinstrument?


  Daar zeg je het, ergert mij ook. En ook dat er gewoon even een bad bank wordt opgezet zodat men de verantwoording weg kan schuiven. Idem met het gas hier en Shell en maten, eerst met advocaten deal met overheid en dan mag er geknutseld worden aan de huizen. Deert de grote firma's nu toch niet meer. En daar is iedereen schijnbaar ook nog blij mee!

  Duitsers hebben daar een goede uitdrukking voor: Manchmal kan man nicht zoviel trinken wie man kotzen möchte.
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare