Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursgang Facebook verloopt moeizaam

Beursgang Facebook verloopt moeizaam

NEW YORK (AFN) - De beursgang van Facebook op Wall Street verliep vrijdag rommelig en voldeed niet aan de hooggespannen verwachtingen. Daarnaast zorgde de emissie van Facebook voor flinke koersdalingen bij andere socialemediafondsen.

De notering aan de technologiebeurs Nasdaq was een halfuur vertraagd, wat voor nog meer nervositeit zorgde. Het aandeel sprong daarna bij opening ruim 10 procent omhoog, maar zakte na enige tijd terug tot de introductiekoers van 38 dollar. Met nog een uur te gaan op Wall Street klom Facebook ruim 5 procent. De verwachtingen dat de koers direct zou exploderen, kwamen niet uit en veel beleggers zijn teleurgesteld, aldus analisten.

Andere technologiefondsen moesten vrijdag juist flink inleveren. Zo verloor de onlinespelletjesproducent Zynga 12 procent. De handel in de maker van FarmVille werd eerder twee keer stilgelegd. De zakelijke netwerksite LinkedIn zakte 4,5 procent en advertentiesite Groupon ging 6 procent omlaag.

Overbelast

Door de enorme hoeveelheid aandelen Facebook die naar de markt werd gebracht, raakte het systeem overbelast. De Nasdaq zei dat een onderzoek is gestart naar het handelsverloop. Later zouden de begeleidende banken zijn bijgesprongen om de koers van Facebook te ondersteunen.

Veel analisten waarschuwden dat de verwachtingen voor de beursgang van Facebook veel te hoog waren. Met een prijskaartje van ruim 100 keer de winst lijkt Facebook voor veel marktvorsers een riskante belegging. Zo heeft Apple momenteel een koers van 14 keer de winst en Google 19 keer de winst.

Aanklacht

Financieel persbureau Bloomberg meldde vrijdag dat Facebook in de Verenigde Staten wordt aangeklaagd voor 15 miljard dollar door een groep gebruikers die meent dat de site internetgegevens bijhoudt, zelfs na uitloggen, en daarmee de privacywet overtreedt. Facebook ontkent de aantijgingen en vecht de zaak aan.

Daarnaast zijn er zorgen over de omzetontwikkeling van Facebook. Deze week maakte de Amerikaanse autofabrikant General Motors nog bekend te stoppen met reclame op Facebook. Ook zijn er vragen of Facebook geld kan verdienen met reclames op smartphones.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links