Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ASML voert omzet en winst op

Gepubliceerd op 18 april 2018 07:29 | Views: 7.148

ASML 09:26

374,05 +0,90 (+0,24%)

VELDHOVEN (AFN) - Chipmachinemaker ASML heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal flink opgevoerd. Ook was de brutomarge hoger dan ASML zelf had verwacht. Het bedrijf had dat grotendeels te danken aan hogere verkopen van zijn DUV en holistische lithografie-machines en niet zozeer aan de verkoop van de vernieuwende EUV-apparaten, al worden die de komende jaren wel steeds belangrijker.

Van die EUV-apparaten, die het mogelijk maken om meer transistoren op een chip te zetten waardoor computers sneller worden, leverde ASML er drie af en kreeg het orders voor nog negen stuks binnen. Dit jaar moeten er twintig EUV-machines worden gebouwd, volgend jaar wil ASML capaciteit hebben voor tenminste dertig van die chipmachines.

Ook voor de volgende generatie van EUV, de zogeheten High-NA EUV-machines, heeft ASML de eerste vier orders binnen. Ook namen ASML-klanten opties op nog acht stuks. Het gaat dan om systemen die vooral voor onderzoek en ontwikkelingsdoeleinden bedoeld zijn en op zijn vroegst eind 2021 geleverd worden. Voor echte productie bedoelde High-NA EUV-machines worden tegen 2024 geleverd, zei financieel directeur Wolfgang Nickl.

Omzet

De omzet in het eerste kwart kwam uit op 2,3 miljard euro, tegen 1,9 miljard euro vorig jaar. De winst bedroeg 540 miljoen euro. Dat was in de eerste drie maanden van 2017 nog 452 miljoen euro. De brutomarge kwam uit op 48,7 procent.

Voor het huidige kwartaal rekent ASML op een omzet van tussen de 2,5 miljard euro en 2,6 miljard euro. De brutomarge daalt wel aanzienlijk naar ongeveer 43 procent als de EUV-apparaten een groter deel van de omzet voor hun rekening nemen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 87% zegt kopen 23 stemmen

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Met Effekt 18 april 2018 11:28
  quote:

  san marco schreef op 18 april 2018 08:05:


  Als ik zo tussen de regels doorleest dan zit de chipindustrie helemaal niet te wachten op EUV of zijn kleine opvolger. R&D heeft daarin de afgelopen 14 jaar veel geld verbrandt. En nog worden de enkele EUV machines met het oude tin bron verkocht.


  Die EUV machines zijn nodig om nieuwe generatie chips te make voor zaken als machine learning en autonome auto's die enorm veel rekenkracht vergen.

  De chip industrie is gewend aan hoge R&D kosten, 15% is normaal. Een nieuwe fabriek met de laatste technologie kost al snel 10B$ en nog eens 3-5B$ R&D kosten om de fabriek te optimaliseren. Op zulke bedragen zijn die EUV machines niet zo heel erg duur.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare