Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Corona 'meedogenloos' voor KLM, testverplichting 'grootste zorg'

Gepubliceerd op 18 februari 2021 07:22 | Views: 2.910 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 17:26

5,57 +0,16 (+2,88%)

AMSTERDAM (ANP) - De dubbele coronatestverplichting die geldt voor reizigers die naar Nederland willen vliegen, maar ook voor transferpassagiers, zadelt luchtvaartmaatschappij KLM op met grote problemen. KLM-topman Pieter Elbers ziet tot zijn afgrijzen klanten bij andere maatschappijen inchecken en heeft het liefst dat de maatregel zo snel mogelijk wordt aangepast. Hij noemt de terugloop van passagiers als gevolg van de dubbele testverplichting de grootste zorg van de maatschappij op dit moment.

Elbers zegt in een toelichting op de jaarcijfers van KLM dat hij dagelijks contact heeft met Den Haag, waar hij de problemen meer dan eens heeft aangekaart. De testverplichting is niet alleen voor reizigers onplezierig, ook personeel van KLM heeft eronder te lijden. Vliegend personeel krijgt in sommige gevallen tot wel veertien keer per week verplicht een wattenstaafje in zijn of haar neus en keel gestopt.

Uit de jaarcijfers komt volgens Elbers nadrukkelijk naar voren dat tot de dubbele testverplichting KLM "minder slecht" presteerde dan veel sectorgenoten. Maar door de maatregelen loopt het aantal passagiers nu heel hard terug. "Weggejaagd", aldus de KLM-baas. 2021 is volgens hem ook veel minder goed gestart dan eerder voorzien.

Vrachtdivisie

De crisis heeft KLM hard geraakt. De omzet daalde met 54 procent tot 5 miljard euro. Van het recordaantal passagiers van 35 miljoen in jubileumjaar 2019 bleven er een jaar later nog 11 miljoen over. Het operationele verlies kwam uit op 1,2 miljard euro. De maatschappij nam noodgedwongen afscheid van 5000 medewerkers. Dat komt neer op een op de zes medewerkers.

Positieve uitschieter was de vrachtdivisie. Daarbij heeft KLM zich weten te ontpoppen tot een prominente transporteur van onder andere coronavaccins. Volgens Elbers is het vervoer van medicijnen en de vrachttak als geheel nog een belangrijke bron van inkomsten. "Ook om de operatie op gang te houden", legt hij uit. Het herstel zal in de tweede helft van dit jaar aan vaart winnen.

Steun

Dankzij de steun van de Nederlandse overheid heeft KLM volgens Elbers nog wel wat "vaste grond onder de voeten". De steun vanuit Den Haag via leningen en garanties is volgens Elbers essentieel geweest. Maar ook personeel van KLM moest inleveren.

Momenteel wordt over extra steun gesproken door de Nederlandse en Franse overheid, grootaandeelhouders van moederconcern Air France-KLM. Elbers wilde niet zeggen of die gesprekken ook gaan over eventuele beperkingen van KLM op Schiphol op last van de Europese Commissie. Een dergelijke regeling hangt voor Air France bij de Parijse luchthaven Orly boven het hoofd. Lufthansa moest van Brussel eerder slots opgeven op Frankfurt.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 57% zegt verkopen 14 stemmen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. pdubbelboer 18 februari 2021 08:15
  @knife catcher, als je als enige land een dubbele testverplichting vraagt, zelfs voor transfer passagiers, dan boeken die vervolgens niet meer met af/kl maar met een van de vele concurrenten. Als alle landen hetzelfde afspreken maken is het eerlijk, op deze manier niet. Uiteraard staat veiligheid van het personeel voorop, maar ook hierin geld wat Dhr Rutte zegt dat testen zonder klachten zinloos is. Het is een actie voor de publieke opinie, niet voor de gezondheid van de inwoners van Nederland of het personeel.
 2. forum rang 4 Knife Catcher 18 februari 2021 09:07
  @pubbelboer; weet jij een vliegmaatschappij die meer steun gehad heeft van de overheden?

  Ze hebben pech met Covid19, maar hadden daarvoor de zaken al niet echt op orde. Mijns inziens hebben ze weinig te klagen over de opstelling van de Nederlandse en Franse overheid. Ze hadden maart 2020 gewoon de helft van het personeel op straat moeten zetten. In september moesten ze nog beginnen in Amsterdam en gisteren is ze de schrik om het hart geslagen in het management.

  pff
 3. pdubbelboer 18 februari 2021 09:25
  Ik ben het gedeeltelijk met je eens, maar we hadden de zaken redelijk op orde. Schuld afgebouwd, veel vlootvernieuwing wat weer voor lagere operationele kosten zorgt. Maar elk bedrijf gaat op zijn gat als zijn gehele business model door alle overheden om zeep geholpen wordt. Zelfde als horece en overige toerisme branche.
 4. forum rang 4 mercurius-adept 18 februari 2021 09:38
  pfff, kappen en opnieuw iets opbouwen lijkt me beter dan weer nieuwe extra steun van belastingbetalers...?

  (desnoods aandelen emissie doen oid...gat met bv Ryanair qua staatssteun kan gewoon niet te groot worden om levelplayingflied-waardes te blijven eerbiedigen)
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare