Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beurzen Azië gemengd na reeks Chinese cijfers

Gepubliceerd op 18 januari 2021 07:15 | Views: 2.963 | Onderwerpen: Azië, China

TOKIO (ANP) - De beursgraadmeters in de Aziatische regio lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten een reeks van macro-economische cijfers uit China. De groei van de op een na grootste economie ter wereld viel in het vierde kwartaal hoger uit dan verwacht. Ook de industriële productie nam in december sterker toe dan voorzien. De winkelverkopen in het land vielen echter lager uit dan gehoopt. Afgelopen vrijdag lieten de Amerikaanse winkelverkopen ook al een daling zien door de strengere coronamaatregelen.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 1 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong won 0,8 procent. De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal met 6,5 procent. Over heel 2020 bedroeg de groei 2,3 procent. China is daarmee het enige grote land dat in het coronajaar een krimp wist te ontlopen. De economische groei is wel de traagste in de afgelopen 44 jaar. In 2019 groeide de Chinese economie nog met 6,1 procent.

In Tokio eindigde de Nikkei 1 procent lager op 28.242,21 punten. Vooral de Japanse chipbedrijven stonden onder druk. Volgens persbureau Reuters heeft de Trump-regering een aantal leveranciers van het Chinese technologieconcern Huawei, waaronder chipmaker Intel, ingelicht dat bepaalde licenties om producten te verkopen aan Huawei worden ingetrokken. Huawei staat op een zwarte lijst van de Verenigde Staten vanwege te nauwe banden met de Chinese overheid en het leger.

De Kospi in Seoul zakte 1,8 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung verloor 3 procent. Jay Y. Lee, de voorzitter van Samsung, is door een rechtbank in Seoul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar vanwege zijn rol in een langlopend omkoopschandaal in het land.

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare