Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik

Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik

DES MOINES (AFN) - Google heeft zijn derde Amerikaanse mededingingszaak in twee maanden tijd binnen. Openbaar aanklagers van 38 Amerikaanse staten klagen het Amerikaanse bedrijf aan wegens vermeend marktmisbruik. Ze beschuldigen de zoekmachinegigant ervan concurrenten op ongeoorloofde wijze buitenspel te hebben gezet.

De aanklacht wordt aangevoerd door de staten Iowa en Colorado. Het nieuws komt kort na de aankondiging dat tien staten onder leiding van het Openbaar Ministerie van Texas een rechtszaak tegen Google zijn begonnen wegens oneerlijke handelspraktijken.

In de nieuwe aanklacht wordt Google ervan beticht deals te sluiten met klanten of partners die ertoe leiden dat consumenten minder snel naar concurrerende zoekmachines gaan. Ook zou het techbedrijf met bepaalde marketingsoftware de eigen zoekmachine voortrekken, terwijl klanten wordt voorgehouden dat Google geen voorkeursbehandeling krijgt.

Bevoordelen

Volgens de openbaar aanklager van Iowa past Google op het vlak van opkomende technologieën dezelfde uitsluitingstactieken toe. Zo zou het concern ook met zijn spraakgestuurde assistent vooral de eigen zoekfuncties voor internet bevoordelen.

Daarnaast zou Google gespecialiseerde zoeksites voor bijvoorbeeld reizen, klussen aan het huis of bedrijven in de buurt de toegang ontzeggen tot de prominentste plekken op zijn zoeksite. Het gaat bijvoorbeeld om sites als Expedia of Yelp.

Dominante marktpositie

In oktober beschuldigde het federale ministerie van Justitie Google er al van misbruik te maken van zijn dominante marktpositie. Woensdag betichtten tien staten de Alphabet-dochter er in een andere zaak van oneerlijk afspraken met Facebook te hebben gemaakt. Door een samenwerking tussen de twee internetbedrijven werden adverteerders op Facebook voorgetrokken op Google. Ook zouden ze prijsafspraken hebben gemaakt.

Google stelt in een reactie dat de nieuwste aanklacht neerkomt op het terugdraaien van verbeteringen aan zijn zoekmachine, die daardoor slechter zou gaan functioneren. Dit zou volgens de techgigant Amerikaanse consumenten alleen maar benadelen. In reactie op eerdere mededingingsklachten stelde Google dat deals met bijvoorbeeld Apple om de eigen diensten te promoten niet wezenlijk anders zijn dan praktijken van andere bedrijven. "Het is net als cornflakesmerken die supermarkten betalen om hun producten op een schap op ooghoogte te plaatsen."

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alphabet
Alphabet
ALPHABET INC.CL.A DL-,001

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Mijn Vriend 18 december 2020 04:46
    Het is net doping, de autoriteiten lopen altijd achter omdat nieuwe malversaties pas na uitvoering aangetoond kunnen worden. Alphabet heeft een winst% van 40%, die van Google is veel hoger, en dat voor een stokoud zoekmachineconcept. Maar goed wat anders kan je verwachten met een CEO welke uitmelken in zijn bloed heeft.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Alphabet 22 apr
    156,330
    +1,44% +2,220
  2. Alphabet 22 apr
    157,960
    +1,45% +2,251
  3. ALPHABET INC. 22 apr
    147,800
    +2,43% +3,500

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links