Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Beurshandel in teken van kwartaalcijfers'

'Beurshandel in teken van kwartaalcijfers'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beurzen zullen waarschijnlijk hoger openen na de stevige koerswinsten op Wall Street. De beurshandel staat vooral in het teken van de kwartaalcijfers. Op het Damrak kwamen ASML en AkzoNobel met resultaten.

Chipmachinefabrikant ASML boekte in het derde kwartaal meer omzet en winst dan een jaar eerder. De verkoop van de belangrijke EUV-chipmachines komt steeds meer op stoom en de omzet steeg tot 2,8 miljard euro. Het technologiebedrijf uit Veldhoven rekent erop dat de omzet in het vierde kwartaal verder stijgt naar ongeveer 3 miljard euro.

Verfconcern AkzoNobel wist afgelopen kwartaal meer geld te verdienen met de verkoop van zijn verven, ondanks een gedaalde omzet. Het bedrijf wist onder meer de hogere kosten voor grondstoffen te compenseren met het opvoeren van de prijzen. Het is de eerste keer dat Akzo de cijfers presenteert exclusief de onlangs verkochte divisie Specialty Chemicals. Het bedrijf kondigde tevens aan tegen 2020 circa 200 miljoen euro aan kosten te willen besparen.

ArcelorMittal

ArcelorMittal heeft volgens de Indiase zakenkrant Business Standard aangeboden om de openstaande leningen van twee Indiase ondernemingen terug te betalen. Het gaat om schulden van omgerekend 526,2 miljoen euro van staalbedrijf Uttam Galva en ingenieursbedrijf KSS Petron, waarin ArcelorMittal tot februari belangen had. Omdat beide bedrijven fikse schulden hadden, zou Arcelor niet in aanmerking komen voor een overname van het Indiase staalbedrijf Essar.

Het aandeel KPN zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Barclays schroefde zijn aanbeveling voor het telecomconcern op.

Pharming

Ook Pharming staat in het nieuws. Het biotechnologiebedrijf liet weten positieve studieresultaten te hebben behaald bij een eerste studie met Ruconest in nierschade door gebruik van contrastvloeistof.

De Europese beurzen sloten dinsdag stevig hoger. De AEX-index klom 1,5 procent tot 526,18 punten en de MidKap steeg 1,7 procent tot 742,27 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen tot 1,5 procent omhoog. Londen won 0,4 procent. Ook Wall Street ging fors vooruit. De Dow-Jonesindex eindigde 2,2 procent hoger op 25.798,42 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 2,2 procent en techbeurs Nasdaq klom 2,9 procent.

Olieprijs omhoog

De euro was 1,1555 dollar waard, tegen 1,1591 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 71,96 dollar. De prijs van Brentolie klom ook 0,1 procent, tot 81,47 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links