Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Helft meer winst voor Rabobank

UTRECHT (AFN) - Rabobank heeft in de eerste helft van 2017 geprofiteerd van de sterke economische groei in Nederland. De bank liep daardoor veel minder risico op wanbetaling van zijn klanten en hoefde daarvoor dus minder geld opzij te zetten. Mede daardoor ging de winst met meer dan de helft omhoog naar 1,5 miljard euro.

Waar Rabobank in de eerste helft van 2016 nog een kostenpost van 148 miljoen euro moest inboeken voor eventuele kredietverliezen, was dit jaar per saldo sprake van een vrijval van 67 miljoen euro. Met name in Nederland staan bedrijven er over de volle breedte beter voor dan een jaar geleden, zei topman Wiebe Draijer tegen het ANP.

Gezien de zeer lage spaarrente en de drukte op de huizenmarkt losten klanten van Rabobank op grote schaal extra af op hun hypotheek. Een begrijpelijke ontwikkeling, vindt Draijer. In totaal ging het om een bedrag van 8,3 miljard euro. Desondanks nam het renteresultaat met 2 procent toe, vooral dankzij een toename bij de buitenlandse activiteiten. De totale baten gingen licht omhoog, tot 5,9 miljard euro.

Kostenbesparingen

De economische bloei leidt nog niet tot een net zo uitbundige groei van de kredietverlening aan het bedrijfsleven. Dat komt volgens Draijer doordat veel ondernemingen nog beschikken over reserves van waaruit zij investeringen kunnen financieren. Ook speelt mee dat de dienstverlening een een relatief groot deel van de groei voor haar rekening neemt.

Draijer zei wel te hopen dat bedrijven de komende jaren hun investeringen in verduurzaming en innovatie zullen opvoeren. De economische situatie biedt daar voorlopig alle ruimte toe. De topman ziet daarbij ook een rol weggelegd voor een nieuw kabinet.

Behalve het gunstige economische klimaat gaven ook kostenbesparingen de winst een duwtje in de rug. Het aantal medewerkers nam in de eerste zes maanden van 2017 met een kleine negenhonderd af tot circa 44.700. Rabobank ligt daarmee volgens Draijer op koers met de ingrijpende reorganisatie die eind 2015 werd aangekondigd. Dat neemt niet weg dat tussen nu en eind volgend jaar nog ruim 6000 medewerkers hun baan verliezen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 12 apr Goldman Sachs haalt ABN en ING van de kooplijst 1
  2. 14 feb Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

15,520 16 apr
-0,260 -1,65%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links