Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TomTom verhoogt zijn omzetprognose

TomTom verhoogt zijn omzetprognose

AMSTERDAM (AFN) - Navigatiedienstverlener TomTom heeft zijn omzetprognose voor het lopende jaar opgevoerd. Het Nederlandse bedrijf verwacht dit jaar 700 miljoen euro aan opbrengsten binnen te halen, vergeleken met de eerdere ambitie van 675 miljoen euro. Topman Harold Goddijn spreekt van een sterke omzetontwikkeling die zijn bedrijf al begin dit jaar inzette.

TomTom voerde zijn omzet op twee kwartalen op rij dankzij de flinke prestatie van de autotak, die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie. De divisie Location Technology, waar de autotak onder valt, groeide op jaarbasis 29 procent in het eerste kwartaal en een kwart in het tweede. Location Technology moet dit jaar volgens de prognose van TomTom voor het merendeel van de omzet zorgen.

Daarnaast verraste de navigatiedienstverlener met de prestatie in zijn consumententak in het tweede kwartaal. De omzet bij deze divisie verkeerde een tijdje in een neerwaartse spiraal maar was in de laatste meetperiode nagenoeg stabiel. De analisten gingen gemiddeld uit van een krimp van 25 procent.

Toekomst

De totale omzet van TomTom uit voortgezette activiteiten, dus zonder de resultaten van de recent verkochte divisie Telematics, steeg het afgelopen kwartaal met 12 procent tot 211 miljoen euro. Onder de streep resteerde 742 miljoen euro, waarvan het merendeel de eenmalige winst is voor de verkoop van de Telematics-tak.

Goddijn richt zijn blik ondertussen op de toekomst van TomTom, die zoals hij begin dit jaar zei onder meer in de ontwikkeling van autonoom rijden ligt. Hiervoor maakt de navigatiedienstverlener investeringen in kaarten en navigatietechnologie. Het afgelopen kwartaal voerde het bedrijf een record aantal updates uit aan zijn bestaande kaarten: 1,9 miljard aanpassingen per maand. De kaarten van TomTom beslaan miljoenen kilometers in 194 landen en gebieden.

Lees over dit aandeel ook

  1. 11 mrt Beursblik: ING verhoogt koersdoel TomTom
  2. 02 feb TomTom onderliggend sterk en vooruitzichten zijn goed

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
TomTom

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juli 2019 08:28
    quote:

    Toptrader schreef op 17 juli 2019 08:18:

    Meer omzet, lagere marge leidt tot zelfde winstuitspraak: EUR0,15 per aandeel. Waardering 65x de winst 2019E.
    Even goed kijken. Outlook is obv van weighthed average #aandelen. Dus obv 169mln i.p.v. de actual 132mln aandelen. Is dus wel degelijk omhoog naar ~20 cent per aandeel.
  2. [verwijderd] 17 juli 2019 09:03
    Je kunt beter naar de FCF kijken.

    Er wordt giga afgeschreven op de kaartendatabase. Aangeschaft voor 2,9 miljard en vervolgens uitgebreid naar werelddekkend en geupdate naar real-time HD. Bij elkaar is er een slordige 7 miljard in gestopt.
    Grotendeels direct via de kosten afgeboekt.

    Wil je zoiets vanaf nul bouwen, dan ben je 5-10 jaar bezig en >10 miljard kwijt. Heb je wel de juiste specialisten voor nodig. Apple lukt het al 10 jaar niet.

    Je zou die kostprijs van 7 miljard ook gewoon op de balans kunnen laten. De nieuwe markt voor real-time HD-Maps & Services (veiliger rijden en autonoom rijden) is nu nog nihil, maar al 8 miljard in 2023 en ca 250 miljard rond 2035. Huidig marktaandeel Automotive TomTom ca 35%. Goddijn heeft enkele jaren geleden geroepen een marktaandeel van 50% te verwachten.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

TomTom

7,090 09:08
-0,185 -2,54%
Premium

TomTom onderliggend sterk en vooruitzichten zijn goed

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links