Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

EasyJet waarschuwt voor turbulentie

Gepubliceerd op 17 mei 2019 09:17 | Views: 2.393 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 13:36

4,28 +0,19 (+4,60%)

LONDEN (AFN) - Prijsvechter easyJet waarschuwt voor turbulente tijden die onder meer de omzetontwikkeling van het bedrijf in de weg zullen zitten. De Britse luchtvaartmaatschappij verwacht onder meer dat door stevige concurrentie tickets de komende tijd eerder goedkoper dan duurder zullen worden. De omzet per stoeltje zal in de tweede jaarhelft van het gebroken boekjaar naar verwachting dan ook lager uitkomen, waar eerder op een plus werd gerekend.

EasyJet wijst met een beschuldigende vinger onder meer naar de aanhoudende brexitonzekerheden. Die maken dat consumenten terughoudender zijn met het boeken van de zomervakantie en andere reisplannen. Vooral op de thuismarkt zijn vakantiegangers volgens het bedrijf voorzichtiger.

EasyJet bevestigde dat de zes maanden tot en met maart werden afgesloten met een verlies voor belastingen van 275 miljoen pond (315 miljoen euro), wat ook al in de handelsupdate in april werd gemeld. Naast brexitperikelen en oplopende kosten voor brandstof en personeel zaten ook vluchtverstoringen de prijsvechter dwars. De omzet per stoeltje daalde met 7,4 procent. De totale omzet steeg met 7,3 procent tot 2,3 miljard pond, geholpen door de eerdere overname van delen van Air Berlin.

Winstverwachting

Luchtvaartmaatschappijen in Europa kampten met een record aan vertragingen door onder meer stakingen bij luchtverkeersleiders en barre weersomstandigheden. Het bedrijf nam naar eigen zeggen de nodige maatregelen om toekomstige verstoringen zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Zo staan er meer vliegtuigen stand-by en zijn schema's aangepast.

Topman Johan Lundgren van easyJet benadrukte in een toelichting dat de marktomstandigheden voor luchtvaartmaatschappijen een stuk uitdagender zijn geworden. Ook door macro-economische omstandigheden. Volgens kenners speelt ook overcapaciteit een rol. EasyJet rekent evenwel op een capaciteitsgroei in de tweede helft van het jaar van 7 procent.

De prijsvechter handhaafde verder zijn winstverwachting voor heel het boekjaar. De brandstofkosten zullen dit hele boekjaar tussen de 25 miljoen pond en 60 miljoen pond stijgen tot 1,4 miljard pond. Wisselkoerseffecten zullen een positief effect hebben van 10 miljoen pond.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 75% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare