Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN AMRO voert winst op

ABN AMRO voert winst op

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van een aanhoudende groei op het gebied van hypotheken en andere kredieten. Mede daardoor werd flink meer winst geboekt, zo meldde het financiële concern woensdag.

Onder de streep hield ABN AMRO 615 miljoen euro over, 30 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. ,,De lage en negatieve rentestanden hebben we kunnen opvangen en de rentebaten zijn toegenomen door groei in de belangrijkste kredietportefeuilles en door de depositorente te verlagen'', zo verklaarde topman Kees van Dijkhuizen.

De rentebaten vormen de belangrijkste inkomsten van de bank. Deze groeiden netto met 3 procent tot bijna 1,6 miljard euro. De provisiebaten bleven verder stabiel en er was sprake van een toename in de overige operationele baten. De kredietvoorzieningen liepen verder op van 2 miljoen naar 63 miljoen euro, maar waren daarmee volgens de bank nog altijd ,,laag''.

De buffers en schuldratio bleven wel wat achter bij de verwachtingen van analisten. Dat heeft maken met een aantal wijzigingen op de balans in verband met het berekenen van bepaalde risico's. Daaraan wordt volgens Van Dijkhuizen gewerkt en de verwachting is dat die aanpassingen later dit jaar of begin volgend jaar weer teruggedraaid worden.

Afgezet tegen de inkomsten van de bank wist ABN AMRO zijn kostenniveau te verbeteren. De kosten zelf liepen wel wat op, als gevolg van wettelijke heffingen als de bankenbelasting en het depositogarantiestelsel.

Van Dijkhuizen, die begin dit jaar Gerrit Zalm opvolgde als hoogste baas bij ABN AMRO, is ervan overtuigd dat de bank ,,op de goede weg'' is voor het behalen van zijn strategische doelstellingen. Deze week nog werden een nieuwe financieel directeur en risicodirecteur benoemd. Onlangs is er aan de top van de bank stevig afgeslankt. In totaal 29 topmanagers hebben het concern verlaten of vertrekken in de komende twaalf maanden.

Nog onder het bewind van Zalm werd vorig jaar een streep gehaald door bijna 2900 banen. Van Dijkhuizen heeft het idee dat voorlopig voldoende is ingegrepen. ,,Maar we blijven niet vier jaar op onze handen zitten'', voegde hij daaraan toe. De bank blijft de ontwikkelingen in de markt hiervoor voortdurend in de gaten houden.

Het aandeel ABN AMRO stond woensdag tijdens de ochtendhandel 3,1 procent lager op 23,62 euro. De bank was daarmee de grootste daler in de AEX.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ABN AMRO
  2. 14 feb Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

15,615 18 apr
0,000 0,00%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links