Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kraft Heinz uitblinker op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen een lang weekeinde ingegaan. Voedingsmiddelengigant Kraft Heinz stond volop in de aandacht van beleggers op Wall Street na een toenaderingspoging tot de Brits-Nederlandse branchegenoot Unilever. Het aandeel ging daarop flink omhoog.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag vrijwel onveranderd op 20.624,05 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 2351,15 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent bij 5838,58 punten. Maandag blijft de Amerikaanse beurshandel dicht voor de viering van Presidents' Day.

De beurskoers van Kraft Heinz sprong 10,6 procent omhoog. Het levensmiddelenconcern heeft, samen met investeerders 3G en Berkshire Hathaway, een overnamevoorstel op Unilever gedaan van 50 dollar per aandeel. Unilever vindt de geboden prijs van omgerekend ruim 134 miljard euro veel te laag en ziet financiële noch strategische voordelen in een fusie. Het voorstel werd resoluut afgewezen door Unilever.

Mondelez

Door de overnameperikelen ging het aandeel van branchegenoot 1,6 procent omlaag. Mondelez werd alom gezien als een overnameprooi van Kraft Heinz, maar dat lijkt nu niet meer het geval. Levensmiddelenbedrijf Campbell Soup leverde 6,5 procent in na tegenvallende omzetcijfers.

Tractorproducent Deere won 1 procent aan waarde. Het bedrijf heeft over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar fors minder winst in de boeken gezet. Deere verhoogde wel de winst- en omzetverwachting voor het gehele boekjaar, geholpen door stevige kostenbesparingen en de aantrekkende landbouwmarkt.

Euro

UnitedHealth zakte 3,7 procent in de min. Het Amerikaanse ministerie van Justitie mengde zich in een rechtszaak tegen de zorgverzekeraar over vermeende jarenlange fraude bij zorgclaims die werden ingediend bij de overheid.

De prijs van Amerikaanse olie stond iets hoger op 53,38 dollar per vat. Brent werd 0,2 procent duurder tot 55,76 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0612 dollar, tegen 1,0622 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Lees over dit aandeel ook

  1. mei '21 Beursblik: april lastig vatbare maand voor beleggers 2
  2. mrt '21 Techbedrijven als Apple en Tesla fors onderuit op Wall Street 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NY-DJ-Industrial Avg

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. @iPlof 18 februari 2017 10:45
    Dus Kraft Heinz besluit even een al redelijk gewaardeerd aandeel Unilever op vijandige wijze over te kopen, een overname die veel groter dan Kraft is. Kraft zit daarbij al heel dik in de schulden overigens, biedt ruim 15% bovenop de huidige koers, moet allemaal met nieuwe aandelen en meer schuld betaald worden en Kraft stijgt zelf ook met 10%, zo'n 15 miljard erbij..

    Hoe bedoel je euforie op de beurs..doet denken aan Time Warner & AOL destijds.
  2. [verwijderd] 18 februari 2017 11:05
    Buffet wist dat een bod met een premie van 18% geen enkele kans van slagen heeft. Daarvoor loopt hij al veel te lang mee in dit wereldje.

    Verder zullen ze zeker gekeken hebben naar de beschermingsconstructie rondom Unilever. Die maakt een overname zonder instemming van de stichting onmogelijk.

    En ze wisten natuurlijk dat de toezichthouders nooit geen toestemming zouden geven voor een dergelijke "overname"

    Het is gewoon een slimme manier om de koers hoger te zetten, zonder daadwerkelijk ooit de overname te hoeven doen!
  3. forum rang 7 Kaviaar 18 februari 2017 11:18
    quote:

    JohnCrab schreef op 18 februari 2017 11:05:

    Buffet wist dat een bod met een premie van 18% geen enkele kans van slagen heeft. Daarvoor loopt hij al veel te lang mee in dit wereldje.

    Verder zullen ze zeker gekeken hebben naar de beschermingsconstructie rondom Unilever. Die maakt een overname zonder instemming van de stichting onmogelijk.

    En ze wisten natuurlijk dat de toezichthouders nooit geen toestemming zouden geven voor een dergelijke "overname"

    Het is gewoon een slimme manier om de koers hoger te zetten, zonder daadwerkelijk ooit de overname te hoeven doen!
    JohnCrab,

    Je hebt gelijk.

    Warren heeft nu al 4 mljrd verdiend, doordat Kraft Heinz is gestegen! Boeven zijn het.

    Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat lopen, of dat we maandag a.s. de koers van Unilever fors rood zien staan en daarmee ook de Aex.
  4. [verwijderd] 18 februari 2017 11:27
    quote:

    Kaviaar schreef op 18 februari 2017 11:18:

    [...]

    Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat lopen, of dat we maandag a.s. de koers van Unilever fors rood zien staan en daarmee ook de Aex.
    Ik ben daar eigenlijk ook wel benieuwd naar. Daarom heb ik het koersverloop van PostNL er eens bij gepakt, toen BPost een vijandig bod deed.
    Je kunt het niet helemaal vergelijken, maar ik denk dat de kans van slagen van het BPost bod groter was dan dat van Kraft.

    Afijn, als je kijkt hoe dat met PostNL is gegaan, dan staat ons nog behoorlijk wat volatiliteit te wachten. Het zou zo maar eens kunnen dan we maandag nog flink hoger gaan, en de kater pas later komt.

  5. @iPlof 18 februari 2017 11:37
    quote:

    Timberwolf schreef op 17 februari 2017 15:33:

    Dit Bloomberg artikel is goed leesvoer mbt Kraft Heinz en 3G. Vol met pareltjes zoals hieronder:

    "At Heinz, about 90 percent of the senior executive team left within weeks of 3G taking over. In all, 3G cut more than 7,000 jobs—20 percent of the workforce—and closed five factories."

    "Employees were told to print double-sided. Travel was restricted; conferences were put on hold. Refrigerators crammed with free Kraft snacks were removed the next day. Seven Kraft executives left after the merger in July. In August, Kraft Heinz said it was cutting 2,500 jobs, including more than a third of the workers at Kraft’s headquarters."

    www.bloomberg.com/news/articles/2015-...
    Mooie posting van Timberwolf, ook onder dit artikel op zijn plek.
  6. mok 18 februari 2017 11:43
    Als die overname doorgaat is dit werkelijk om te janken. Stelletje aasgieren uit de VS die het meest duurzame bedrijf ter wereld om zeep gaan helpen. Met Trump lachend op de achtergrond. Unilever loopt voorop met gecertificeerde palmolie in samenwerking met WNF, loopt voorop in ontwikkelen gezonde en duurzame voedingsmiddelen en gaat een groot innovatiecentrum in Nederland bouwen. Hier moet de politiek zich in mengen, er staat veel te veel op het spel! Dit is geen normale overname. Kijk eens naar de balansen van deze twee bedrijven, echt een verschil tussen een gezond bedrijf en een bedrijf die in leven gehouden wordt door grootkapitaal. Ik wist niet dat ik dat als liberaal nog zou zeggen.
  7. forum rang 7 Kaviaar 18 februari 2017 13:15
    Misschien kan Rutte nog wat aandeeltjes Unilever met certificaat kopen, zodat de staat ook een overname kan tegenhouden, naast het administratiekantoor en ook het bestuur etc.

    Als er een overname plaats gaat vinden, dan gaat 3G flink snijden. Daar staan ze om bekend.

    Ik verwacht dat er geen overname komt. De heren Buffet en 3G hebben nu al fiks verdiend en daar is het hun om te doen. Vooral 3G is een durfkapitalist. Kraft Heinz zit nog flink in de schulden. Als aandeelhouder Unilever(bij een overname), krijg je deels geld en deels aandelen van het nieuwe bedrijf. Er moet dus eerst gesaneerd worden op medewerkers etc. etc. wil je daar winst uit krijgen + ook dat Kraft Heinz weer positieve resultaten laten zien (zwarte cijfers).

    Ik was vrijdag al uitgestapt, omdat ik het te riskant vindt dat het niet doorgaat. Ook de overheid zou zich ermee kunnen gaan bemoeien, omdat het een uitstekend Nederlands bedrijf is met levensmiddelen die wij als Nederlanders dagelijks gebruiken.

  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 februari 2017 14:33
    ’Bod op Unilever niet voor iedereen verrassing’
    3 uur geleden

    Rotterdam - Optiehandelaren hebben de afgelopen week, in de dagen voordat het bod van Kraft Heinz op Unilever naar buiten kwam, opvallend veel in Unilever gehandeld. Dat schrijft de Financial Times.
    Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over Unilever Certificate

    De handel in opties op Unilever-aandelen bereikte afgelopen woensdag het hoogste volume sinds 2011, meldt de Britse zakenkrant. Beleggers gokten massaal op snelle koerswinst, en dat gebeurde: na het – overigens afgewezen – bod van Kraft Heinz schoot Unilever met ruim 13% omhoog. Dat was vrijdag, twee dagen na de recordhandel.

    Beurswaakhond SEC en het Amerikaanse ministerie van Justitie zullen zeker willen weten waarom beleggers zich zo massaal op Unilever stortten, zeggen experts tegen de Financial Times. „Blijkbaar was het bod niet voor iedereen een verrassing”, zegt een van hen. De SEC en Justitie zelf willen nog niet reageren.

    Het is niet voor het eerst dat de eigenaar van Kraft Heinz, de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital, in verband wordt gebracht met handel met voorkennis. De twee broers die 3G bestieren, moesten in 2013 nog $5 miljoen betalen. Hun overname van Heinz was omgeven door opvallende beurstransacties.

    Nieuws, reacties en analyse: alles over het bod van Kraft Heinz op Unilever leest u op onze bedrijvenpagina. DFT.NL
  9. relpinda 18 februari 2017 18:37
    Uit Elsevier:

    Wie zitten er achter het bod op Unilever?

    Braziliaans, nietsontziend en schatrijk: deze mannen zitten achter het miljardenbod op Unilever vrijdag. Ze staan bekend om hun saneringsoperaties. ‘Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.’

    Unilever ontving vrijdag een ongevraagd overnamebod van zo’n 134 miljard euro van het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft Heinz, eigenaar van onder meer Honig, Heinz ketchup en Karvan Cévitam. De drijvende kracht achter het bod is het agressieve investeringsfonds 3G Capital, dat al jaren opzienbarende overnames doet.

    Bierconglomeraat

    De vijf Brazilianen die het fonds oprichtten, verdienden hun sporen met het uitbouwen van het Belgische bierconglomeraat AB InBev, in Nederland bekend van Hertog Jan en Hoegaarden. Na overnames van concurrenten Anheuser Busch en SABMiller is het nu de grootste bierbrouwerij ter wereld.

    Lees ook
    Megafusie? Kraft Heinz wil samengaan met Unilever2015-08-10 18:00:00 ROTTERDAM - Hoofdkantoor Unilever. ANP LEX VAN LIESHOUT

    Onder de vlag van 3G Capital kochten Jorge Paulo Lemann, Beto Sicupira, Marcel Herrmann Telles en Roberto Thompson Motta in 2010 fastfoodketen Burger King. In 2015 volgde de Amerikaanse ketchupmaker Heinz, dat de Brazilianen samenvoegden met de eveneens Amerikaanse voedselgigant Kraft.

    Hard saneren

    De handelwijze is telkens dezelfde: genadeloos hard saneren. Een favoriet gezegde van een van de partners, Sicupira: ‘Costs are like fingernails. You have to cut them constantly.‘ Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.

    3G Capital voert bij bedrijven zogeheten ‘zero-based budgeting’ in, wat inhoudt dat elke kostenpost telkens opnieuw moet worden verantwoord. De Brazilianen doen in zekere zin alsof het runnen van de zaak niets kost, zodat hun werknemers zich telkens opnieuw moeten verantwoorden. Zo is het bij Burger King verboden om zonder toestemming kleurkopieën te maken.

    Snijden op hoofdkantoren

    Dat snijden in de kosten wordt gevoeld in de hoofdkantoren van bedrijven die worden overgenomen. Toen bierbrouwerij InBev zijn Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch inlijfde, verdween driekwart van de banen op het hoofdkantoor van het laatste bedrijf, 1.400 man in totaal.

    Bij Heinz ging het om 500 man. De toplagen van de bedrijven worden in de regel gevuld met jonge, ambitieuze Brazilianen die snel door de rangen van de overgenomen bedrijven klimmen.

    Miljardair

    De oprichters van 3G Capital zijn allen miljardair. Voorman Jorge Paulo Lemann (77), een oud-tennisprof die vanwege kidnapdreiging al jaren in Zwitserland woont, is goed voor 27 miljard euro.

    Het geld waarmee 3G Capital bedrijven overneemt, halen de Brazilianen op bij vermogende families. Ook de Zwitserse proftennisser Roger Federer investeerde volgens zakenkrant The Wall Street Journal in 3G Capital.

    Voor de overname van Heinz en Kraft verleende de bekende superbelegger Warren Buffett financiering aan 3G Capital. In 2015 gaf een aandeelhouder in Warren Buffetts bedrijf Berkshire Hathaway op de aandeelhoudersvergadering aan te ‘walgen’ van de samenwerking met de Braziliaanse saneerders.

    LZA
  10. forum rang 7 Kaviaar 18 februari 2017 19:21
    quote:

    relpinda schreef op 18 februari 2017 18:37:

    Uit Elsevier:

    Wie zitten er achter het bod op Unilever?

    Braziliaans, nietsontziend en schatrijk: deze mannen zitten achter het miljardenbod op Unilever vrijdag. Ze staan bekend om hun saneringsoperaties. ‘Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.’

    Unilever ontving vrijdag een ongevraagd overnamebod van zo’n 134 miljard euro van het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft Heinz, eigenaar van onder meer Honig, Heinz ketchup en Karvan Cévitam. De drijvende kracht achter het bod is het agressieve investeringsfonds 3G Capital, dat al jaren opzienbarende overnames doet.

    Bierconglomeraat

    De vijf Brazilianen die het fonds oprichtten, verdienden hun sporen met het uitbouwen van het Belgische bierconglomeraat AB InBev, in Nederland bekend van Hertog Jan en Hoegaarden. Na overnames van concurrenten Anheuser Busch en SABMiller is het nu de grootste bierbrouwerij ter wereld.

    Lees ook
    Megafusie? Kraft Heinz wil samengaan met Unilever2015-08-10 18:00:00 ROTTERDAM - Hoofdkantoor Unilever. ANP LEX VAN LIESHOUT

    Onder de vlag van 3G Capital kochten Jorge Paulo Lemann, Beto Sicupira, Marcel Herrmann Telles en Roberto Thompson Motta in 2010 fastfoodketen Burger King. In 2015 volgde de Amerikaanse ketchupmaker Heinz, dat de Brazilianen samenvoegden met de eveneens Amerikaanse voedselgigant Kraft.

    Hard saneren

    De handelwijze is telkens dezelfde: genadeloos hard saneren. Een favoriet gezegde van een van de partners, Sicupira: ‘Costs are like fingernails. You have to cut them constantly.‘ Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.

    3G Capital voert bij bedrijven zogeheten ‘zero-based budgeting’ in, wat inhoudt dat elke kostenpost telkens opnieuw moet worden verantwoord. De Brazilianen doen in zekere zin alsof het runnen van de zaak niets kost, zodat hun werknemers zich telkens opnieuw moeten verantwoorden. Zo is het bij Burger King verboden om zonder toestemming kleurkopieën te maken.

    Snijden op hoofdkantoren

    Dat snijden in de kosten wordt gevoeld in de hoofdkantoren van bedrijven die worden overgenomen. Toen bierbrouwerij InBev zijn Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch inlijfde, verdween driekwart van de banen op het hoofdkantoor van het laatste bedrijf, 1.400 man in totaal.

    Bij Heinz ging het om 500 man. De toplagen van de bedrijven worden in de regel gevuld met jonge, ambitieuze Brazilianen die snel door de rangen van de overgenomen bedrijven klimmen.

    Miljardair

    De oprichters van 3G Capital zijn allen miljardair. Voorman Jorge Paulo Lemann (77), een oud-tennisprof die vanwege kidnapdreiging al jaren in Zwitserland woont, is goed voor 27 miljard euro.

    Het geld waarmee 3G Capital bedrijven overneemt, halen de Brazilianen op bij vermogende families. Ook de Zwitserse proftennisser Roger Federer investeerde volgens zakenkrant The Wall Street Journal in 3G Capital.

    Voor de overname van Heinz en Kraft verleende de bekende superbelegger Warren Buffett financiering aan 3G Capital. In 2015 gaf een aandeelhouder in Warren Buffetts bedrijf Berkshire Hathaway op de aandeelhoudersvergadering aan te ‘walgen’ van de samenwerking met de Braziliaanse saneerders.

    LZA
    LZA,

    Dat wil je als bestuur van Unilever je medewerkers toch niet aandoen?!, of het gaat om eigen hachje van het bestuur, zoals bij de meeste bedrijven helaas het geval is bij een overname.

    Wat opmerkelijk is dat er daags tevoren zoveel opties Unilever ingeslagen zijn!. Dat heet voorkennis! Als 3G dat o.a. op zijn geweten heeft, dan is het niet meer dan logisch dat 3G een boete opgelegd krijgt van minimaal € 134 miljard. Dan is gelijk alles van de baan ;)

    Als Unilever zelfstandig doorgaan?.....of zich overleveren aan de aasgieren en wolven? en als bestuur van Unilever het op je geweten hebben dat je medewerkers straks thuis zitten, terwijl dat niet nodig was!

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

NY-DJ-Industrial Avg

0,00 nov '18
0,00 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links