Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Toenadering Unilever verrassend'

'Toenadering Unilever verrassend'

AMSTERDAM (AFN) - De toenadering van Unilever door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz komt enigszins uit de lucht vallen. Toch is een combinatie van de twee bedrijven goed voor te stellen. Dat zeggen analisten over de avances van Kraft Heinz met de onder meer in Amsterdam genoteerde producent van verzorgingsproducten- en levensmiddelen.

Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen zal het concern gesteund door investeerders 3G en Berkshire Hathaway Unilever na een eventuele overname mogelijk willen opsplitsen. ,,Ik kan me goed voorstellen dat dat uiteindelijk de bedoeling zal zijn." Ook benadrukt Van Beek dat het pas om een eerste bod gaat en dat de combinatie van de bedrijven valt te rechtvaardigen.

Collega Robert Jan Vos van ABN AMRO was evengoed verrast door de ,,moedige stap" van het kleinere Kraft Heinz. ,,Ik zie Unilever niet als prooi, maar meer als een partij die zelf overnames doet." Daarmee is het volgens Vos logisch dat Unilever niet van een dergelijke poging is gediend.

Bescheiden overlap

Wel legt Vos uit dat de overlap tussen de bedrijven bescheiden is. Maar ook dat een eventueel samengaan een groot conglomeraat maakt, terwijl investeerders in Unilever meer dan eens om specialisatie hebben geroepen. ,,Daarover is Unilever best wel om bekritiseerd. Ik ken de plannen achter de toenadering van Kraft Heinz echter niet", aldus Vos.

Volgens kenners van Churchill Capital zou er voor 4 miljard pond aan kostensynergieën aangestipt kunnen worden bij een samengaan. De analisten berekenen dat uit de voordelen die er behaald werden toen Kraft en Heinz samen gingen. Susquehanna denkt dat, mocht een deal toch doorgaat, Kraft Heinz waarschijnlijk de huishoudelijke- en verzorgingsproducten van Unilever zal desinvesteren.

Aandeel

Analisten wijzen wel op mogelijke bezwaren van mededingingsautoriteiten rond de deal. Verder moet Kraft Heinz uiterlijk 17 maart laten weten of het een vast voornemen heeft om een bod uit te brengen op Unilever, of dat toch niet van plan is. Dan volgt een afkoelingsperiode.

Het aandeel Unilever maakte, nadat Kraft Heinz bevestigde een toenaderingspoging te hebben gedaan, een koerssprong in de AEX. Het aandeel eindigde de handelsdag meer dan 13 procent hoger op 44,80 euro, de hoogste koers ooit. Dat is omgerekend een aandelenkoers van 47,54 dollar, waar Kraft Heinz 50 dollar per aandeel bood.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. FlashHenk 17 februari 2017 15:33
    Dit Bloomberg artikel is goed leesvoer mbt Kraft Heinz en 3G. Vol met pareltjes zoals hieronder:

    "At Heinz, about 90 percent of the senior executive team left within weeks of 3G taking over. In all, 3G cut more than 7,000 jobs—20 percent of the workforce—and closed five factories."

    "Employees were told to print double-sided. Travel was restricted; conferences were put on hold. Refrigerators crammed with free Kraft snacks were removed the next day. Seven Kraft executives left after the merger in July. In August, Kraft Heinz said it was cutting 2,500 jobs, including more than a third of the workers at Kraft’s headquarters."

    www.bloomberg.com/news/articles/2015-...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links