Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vopak verwacht stabilisering in 2017

Vopak verwacht stabilisering in 2017

ROTTERDAM (AFN) - Tankopslagbedrijf Vopak verwacht dit jaar ongeveer op dezelfde voet verder te gaan als in 2016. Dat betekent dat de bezettingsgraad minimaal op 90 procent blijft, zo meldde de onderneming vrijdag bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Ook zal de brutowinst (ebitda) die van 2016 niet overtreffen. ,,Dat hangt af van de benutting van de capaciteit. Een daling van enkele procenten scheelt al tientallen miljoenen euro's", zegt financieel topman Jack de Kreij in een toelichting. ,,De kans op overschrijding van het ebitda-niveau van 2016 is erg klein."

Vopak rekent voor de komende jaren op instabiliteit op de energie-, grondstoffen- en financiële markten en geopolitieke onzekerheid. Het bedrijf investeert vanaf dit jaar in onder meer uitbreiding van de capaciteit, technologie en vervanging van it-systemen. Die investeringen, die pas in 2019 bijdragen aan de resultaten, moeten bijdragen aan ,,gedisciplineerde" groei en productiviteitsverbetering.

Energietransitie

Vopak zet in op vier paarden. Zo wordt volgens De Kreij gekeken naar hublocaties als Houston, opkomende economieën met structurele energietekorten als Zuid-Afrika, industriële terminals en ten slotte het gassegment, dat door de energietransitie steeds belangrijker wordt. ,,Overnames sluiten we ook nooit uit. We kijken altijd naar verschillende mogelijkheden voor groei."

Over het afgelopen jaar meldde Vopak een omzet van 1,3 miljard euro. Dat was 3 procent minder dan een jaar eerder. De brutowinst steeg 1 procent naar 822,3 miljoen euro. Onder de streep bleef 326 miljoen euro over. Dat resultaat was ongeveer gelijk aan 2015.

Bezetting

De bezettingsgraad kwam vorig jaar uit op gemiddeld 93 procent. Vooral in het begin van het jaar was de bezettingsgraad met 94 procent hoog. Later in het jaar zakte die terug naar 92 procent.

Vopak stelt een dividend van 1,05 euro per aandeel in contanten voor, een verhoging van 5 procent ten opzichte van 2015. ,,Wij keren in principe 25 tot 50 procent van de winst uit, maar het dividend moet stabiel blijven en in ieder geval niet dalen."

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust
Vopak

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. HAL Trust 15 apr
    127,400
    0,00% 0,000
  2. 36,520
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links