Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM mikt op verdere groei winstgevendheid

DSM mikt op verdere groei winstgevendheid

HEERLEN (AFN) - DSM heeft zowel in het vierde kwartaal als in heel 2015 een hoger bedrijfsresultaat behaald dan een jaar eerder. Het speciaalchemiebedrijf maakte woensdag bekend voor dit jaar te rekenen op een verdere toename, in lijn met de in november afgegeven strategische doelen.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) uit voortgezette activiteiten kwam over de laatste drie maanden uit op 261 miljoen euro, een stijging van 4 procent. Over het hele jaar nam het resultaat met 4 procent toe tot een kleine 1,1 miljard euro.

DSM gaf in november tijdens een strategie-update aan in de jaren tot 2018 te mikken op een ,,hoge enkelcijferige'' groei van het bedrijfsresultaat en een stijging van het rendement op het geïnvesteerde kapitaal met een hoog dubbelcijferig aantal basispunten per jaar. Daarnaast wil het bedrijf 250 tot 300 miljoen euro besparen bij zijn onderdelen Nutrition en Performance Materials. Daarvoor moet DSM eerst 200 tot 250 miljoen euro aan kosten maken.

Nutrition

Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma is vooral tevreden over de gang van zaken bij Nutrition, waar een sterk gedaalde prijs van vitamine E gecompenseerd werd met hogere verkoopvolumes van andere producten. De divisie, die op korte termijn niet hoeft te rekenen op prijsherstel bij vitamine E, liet voor het eerst sinds 2014 winstgroei zien, zei de topman in een toelichting.

Bij de divisie Performance Materials profiteerde DSM van valuta-effecten ondanks 'tegengas' van een duurdere Zwitserse frank. Het voordeel van lagere grondstofkosten werd deels tenietgedaan door een bescheiden daling van de verkoopprijzen die DSM kon rekenen. Kostenbesparingen kwamen beide bedrijfsonderdelen ten goede.

Het Heerlense concern zette een nettowinst in de boeken van 23 miljoen euro over het vierde kwartaal, tegen een verlies van 107 miljoen euro een jaar eerder. De jaarwinst kwam op 88 miljoen euro, tegen 145 miljoen euro in 2014.

Lees over dit aandeel ook

  1. 19 apr Jefferies verhoogt koersdoel DSM-Firmenich
  2. 11 apr Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM FIRMENICH AG

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

DSM FIRMENICH AG

104,000 17:35
-2,150 -2,03%
Premium

Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links