Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heffingen drukken winst ABN AMRO

Heffingen drukken winst ABN AMRO

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft de winst in het vierde kwartaal op jaarbasis met een derde zien dalen tot 272 miljoen euro. Dat komt vooral door wettelijke heffingen als de bankenbelasting, die het resultaat met 190 miljoen euro drukten.

De bank heeft daarnaast voorzieningen getroffen voor klanten in het midden- en kleinbedrijf waar mogelijk problemen met rentederivaten spelen en voor juridische claims. Verder zakten als gevolg van lagere rentebaten de opbrengsten met 4 procent tot 2,1 miljard euro.

Topman Gerrit Zalm ziet in de resultaten geen aanleiding van koers te veranderen. ,,We gaan ons middellange termijnperspectief niet wijzigen om eenmalige posten'', benadrukte hij. De bestuursvoorzitter gaat er onder meer vanuit dat besparingsprogramma's op het gebied van IT in 2017 vruchten gaan afwerpen.

Nettowinst

Over heel 2015 wist ABN AMRO, dat in november terugkeerde op de beurs in Amsterdam, de onderliggende nettowinst met een kwart op te voeren tot 1,9 miljard euro. Daarbij profiteerde de bank met name van economisch herstel. Er hoefde fors minder geld opzij te worden gezet voor dubieuze leningen. Ondanks de fikse daling van de prijzen van olie en andere grondstoffen, bleven de risicokosten op leningen aan bedrijven in die sector binnen de perken.

,,We zien dat de Nederlandse economie echt verbeterd is vorig jaar'', zei Zalm. ABN AMRO, dat voor 80 procent afhankelijk is van de Nederlandse markt, voorziet dan ook ,,een redelijk jaar''. De bank hoopt onder meer dat de vraag naar mkb-leningen gaat aantrekken. Nu zijn ondernemers nog terughoudend.

Langdurig lage rente

Op de hypotheekmarkt zag ABN AMRO zijn marktaandeel in het vierde kwartaal een stuk terugzakken, naar 16 procent. Hypotheekklanten losten meer af en er was sprake van toenemende concurrentie van met name verzekeraars en pensioenfondsen. De bank doet momenteel zijn best om zijn hypotheekportefeuille nominaal stabiel te houden, terwijl voor de markt voor hypotheken als geheel groei wordt verwacht.

De belangrijkste bedreigingen voor ABN AMRO vormen de langdurig lage rente en steeds strengere regelgeving. ,,Een ding dat we zeker weten, is dat de wettelijke heffingen in 2016 verder zullen toenemen'', zei Zalm. In afwachting van nieuwe Europese regels waarbij hypotheken mogelijk anders gewogen moeten worden, is de bank tevens bezig zijn buffers te vergroten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 apr Kepler Cheuvreux verhoogt koersdoel ABN AMRO licht
  2. 14 feb Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

15,890 23 apr
+0,380 +2,45%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links