Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Personeel ASML legt vrijdag het werk neer

Personeel ASML legt vrijdag het werk neer

VELDHOVEN (AFN) - Medewerkers van chipmachinefabrikant ASML gaan vrijdag een stakingsactie voeren. Met deze werkonderbreking voert personeel ,,een strijd voor een goede cao in de metalektro¨, meldt vakbond FNV.

De medewerkers van ASML willen volgens de bond onder een bredere cao vallen die voor de hele sector geldt. De pogingen van het bedrijf om een eigen bedrijfs-cao te introduceren ,,zijn hen in het verkeerde keelgat geschoten'', aldus FNV-bestuurder Peter Reniers. ASML dreigde in december uit het overleg voor de metalektro-cao te stappen, omdat de onderhandelingen te traag verliepen.

Het recente verbod op een staking bij autofabriek VDL Nedcar in Born gaf volgens FNV een extra drijfveer. De ASML-medewerkers willen hun VDL-collega's ,,een hart onder de riem steken'', zegt Reniers.

Hoger loon

Werknemers en werkgevers in de sector liggen al maanden overhoop. De vakbonden eisen meer zeggenschap over werktijden en een hoger loon. Zo wil FNV een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent met een bodem van 1000 euro en afspraken over balans tussen werk en privé in de cao.

Werkgeversorganisatie FME wijst echter al enige tijd met een beschuldigende vinger naar de vakbonden, die in haar ogen een ,,goed loonbod" en andere aanvullende voorwaarden niet willen accepteren. Een akkoord over een nieuwe cao voor de circa 150.000 werknemers in de metaalindustrie lijkt daardoor verder weg dan ooit, stelde FME onlangs.

Lees over dit aandeel ook

  1. 07:22 Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel ASML
  2. 17 apr Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. bdj 18 januari 2019 09:15
    quote:

    Bonost schreef op 17 januari 2019 17:50:

    Ahh gaan we nu weer de medewerkers van ASML bashen, nu zij zich solidair verklaren met de overige werknemers van de Metaalindustrie. En dat alleen omdat de FNV dat bekend maakt. Zielige hoopjes zijn jullie.
    schelden als teken van onmacht of uit zwakte?
  2. Ger 02490 18 januari 2019 12:49
    Daar heb je de vakbonden weer met hun grote bek. Een hart onder de riem steken. Flikkerende op man. ASML staat bekend als zeer goede werkgever en nu wil deze flipper zijn gram halen door die paar mensen bij ASML die lid zijn van de FNV voor hun karretje te spannen. Zielepoten: wees blij met dit bedrijf als werkgever. Meer,meer,meer. Nooit maar dan ook nooit zijn jullie tevreden. Zielig volkje....vakbondsbestuurders....pffff
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

852,400 17 apr
0,000 0,00%
Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links