Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML en Unilever stuwen AEX

ASML en Unilever stuwen AEX

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond woensdagmiddag in het groen. Elders in Europa lieten de beursgraadmeters rode cijfers zien. In Amsterdam stuwden chipmachinefabrikant ASML en Unilever de hoofdindex. Kabel- en telecomconcern Altice ging juist fors omlaag na een adviesverlaging en een dreigende verlaging van de kredietwaardigheid.

De AEX-index noteerde kort na aanvang van de beurs 0,3 procent hoger op 562,70 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 845,08 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden verliezen van 0,4 tot 0,8 procent geleden.

ASML was veruit de sterkste stijger in de hoofdindex met een plus van 4,8 procent. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal van 2017 tegen de verwachtingen in meer omzet dan in de voorgaande periode. Voor 2018 verwacht ASML een verdere toename van de omzet en winstgevendheid. Daarnaast kondigde ASML een aandeleninkoopprogramma aan van 2,5 miljard euro en de benoeming van Roger Dassen tot nieuwe financieel directeur.

Unilever

Unilever werd door beleggers beloond met een plus van 1,2 procent na sterke resultaten van Hindustan Unilever. Het afgelopen kwartaal werden de verkopen verder opgevoerd. Daarmee bleef de Indiase tak van Unilever zijn belangrijkste concurrentie in het land nog ruimschoots voor.

Altice moet rekening houden met een spoedige afwaardering van zijn kredietwaardigheidsrating door S&P. Het telecom- en kabelbedrijf ging om die reden bijna 5 procent omlaag bij de hoofdfondsen. Volgens S&P zal het afsplitsen van de Amerikaanse divisie de ,,schaal, diversiteit en groeivooruitzichten" voor Altice verzwakken. Tevens kwam Kepler Cheuvreux met een adviesverlaging voor Altice.

Interserve

In Londen stond bouwbedrijf Interserve op een min van 1,3 procent. Interserve was de grote concurrent van Carillon dat deze week ten onder ging en sommige beleggers vrezen eenzelfde lot voor het bouwbedrijf. Eerder op woensdag stond het aandeel 15 procent lager.

Verder was er in Londen aandacht voor uitgeef- en eventmanagementconcern Informa, dat zijn rivaal UBM wil overnemen. Informa zakte 6,4 procent, terwijl UBM bijna 13 procent steeg. Het Britse modehuis Burberry leverde bijna 8 procent in door tegenvallende verkoopcijfers in het feestdagenseizoen.

De euro was 1,2228 dollar waard, tegen 1,2230 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 63,64 dollar en Brent daalde 0,3 procent tot 68,95 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
ASML

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 09:13
    859,95
    -0,63% -5,41
  2. ASML Holding 18 apr
    840,300
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links