Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Saudi's zien stabilisering olieprijzen'

Gepubliceerd op 17 januari 2016 13:30 | Views: 8.908

Royal Dutch Shell A 10:10

17,33 -0,14 (-0,78%)

RIYAD (AFN/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië gaat er vanuit dat de olieprijzen zullen stabiliseren en op termijn weer gaan stijgen. ,,Dat zal alleen wat tijd kosten'', zei de machtige Saudische olieminister Ali al-Naimi zondag.

Met name onder aanvoering van Saudi-Arabië voerde het oliekartel OPEC de afgelopen anderhalf jaar een beleid dat erop gericht was de olieprijzen te drukken. Landen waar de kosten van de olieproductie veel hoger liggen dan in bijvoorbeeld het Midden-Oosten, worden zo uit de markt gedrukt.

Sinds december hanteert de OPEC geen formele limiet meer voor de productie van ruwe olie, terwijl de vraag onder druk staat door zorgen om de wereldeconomie. Daardoor zijn de prijzen verder gedaald. Een vat van 159 liter kost momenteel minder dan 30 dollar. Dat is nog maar een kwart van wat anderhalf jaar geleden moest worden betaald.

Stabiliteit

,,Ik ben optimistisch over de toekomst'', zei Al-Naimi desondanks. Hij gaat er vanuit dat samenwerking tussen de belangrijke olieproducerende landen uiteindelijk weer zal leiden tot stabiliteit en stijgende prijzen. Over de gevolgen van het opheffen van economische sancties tegen Iran liet de minister zich niet uit.

Aangenomen wordt dat het wereldwijde aanbod verder toeneemt als Iran weer op grote schaal olie mag gaan exporteren. Dat kan de prijzen verder onder druk zetten. De Iraanse president Hassan Rouhani zei zondag dan ook dat ingrijpende economische hervormingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat zijn land minder afhankelijk wordt van de uitvoer van olie.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 83% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 MJansen 17 januari 2016 14:04
  quote:

  paulta schreef op 17 januari 2016 13:59:


  Een Zoenoffer, de indices in de Zandbak storten nu in, Iran gaat de markt letterlijk overspoelen met dat zwarte goedje.

  Er moeten eerst landen of hele grote bedrijven omvallen om ruimte te maken, keiharde marktwerking dus, RDS kan morgen op -8% openen...


  Lol, Iran produceert al miljoenen vaten, waar denk je dat die vaten heen gaan?
  Die gaan gewoon de zwarte markt op, tegen dumpprijzen.
 2. guusje 17 januari 2016 14:43
  De Soudische minister heeft het niet voor het zeggen , ze zijn met de inkomsten uit de olie wel afhankelijk, maar Iran zou wel eens roet in het eten kunnen gooien want die is aan zet en bepaalt hoeveel olie ze op de markt er in willen pompen, en dat bepaalt de prijs van een vat olie en de koers van Shell.
 3. ischav2 17 januari 2016 14:59
  De opening morgen hangt af van wat de beurzen in Azië gaan doen vannacht. Morgen moet de beurs boven de 400 punten blijven om geen verder neerwaarts momentum te krijgen. Zelf verwacht ik dit kwartaal de 375 punten nog te zien. De prijs van olie zie ik namelijk nog wel verder zakken richting minimaalm25 $.
 4. guusje 17 januari 2016 16:38
  quote:

  @monkeytail schreef op 17 januari 2016 15:16:


  Goldman Sachs zei ook al dat de olies in 2016 hoger zullen gaan. Waarschijnlijk 2e helft van het jaar. Dat is mooi. Kan ik nu alvast inslaan om straks te oogsten.

  Interessant dat Goldman Sachs dat van te voren kan voorspellen, met Arcelor Mittal is ook zoveel voorspeld op heden nog steeds niet uitgekomen,
  eerst zien dan geloven.
 5. Blackmouse88 17 januari 2016 16:43
  Voor de overname van BG komt de lage koers van RD prachtig uit.
  Er hoeft ook maar 50,1 procent voor te stemmen.
  En daarna treed wonderbaarlijk herstel op.
  We wel een puntje is dat van Beurden gezegd heeft ook te blijven als de deal niet door gaat...
  Dat is wat haastig persoonlijk indekken...in geval dat..
 6. Go with the flow 17 januari 2016 17:17
  Ik geloof niets van wat deze gejurkte mannen roepen, vorig jaar melde een jurk dat "als de olieprijs onder de 70 komt dan wordt er ingegrepen", de mannen uit de sprookjes van duizend en 1 nacht kunnen mij in iedergeval niet overtuigen, zelf vermoed ik dat nog dit jaar de 14 wordt aangetikt, een prijs waarbij het vat meer waard is dan de inhoud!
 7. Is deze toko goudeerlijk ? 17 januari 2016 19:03
  quote:

  guusje schreef op 17 januari 2016 16:38:


  [...]
  Interessant dat Goldman Sachs dat van te voren kan voorspellen, met Arcelor Mittal is ook zoveel voorspeld op heden nog steeds niet uitgekomen,
  eerst zien dan geloven.

  Volgens mij voorspelt Goldman Sucks niet maar stuurt...
  Hun laatste "voorspelling" van AM was 3.90 en hier hebben ze de koers netjes naar toe gestuurd... is daarna nog wat doorgeschoten...
  Vreemde is dat ze eerst roepen dat olie naar de 20 gaat en nu dus omhoog ?
  Is GS dus zelf al gedraaid ?
 8. forum rang 4 finance2u 17 januari 2016 22:30
  Puur de media die roept over Iran...allemaal larie en apekool...net nog een documentaire gezien van de Nederlandse delegatie die laatst Iran bezocht...allemaal verouderde technieken waar eerst miljarden ingestoken moeten worden,pijpleidingen etc etc...alvorens de boel op gang zou kunnen komen ten opzichte van nu....media maakt stemming en iedereen roept het na....Iran is op zoek naar investeerders! En er is olie genoeg in de wereld, maar dat wil nog niet zeggen dat de prijs dan omlaag zou gaan, want er is zoveel manipulatie met termijncontracten, sentiment en politieke spelletjes...het heeft geen REET met marktwerking te maken!
 9. forum rang 4 MJansen 17 januari 2016 23:29
  quote:

  wilcool schreef op 17 januari 2016 23:24:


  volgens mij is deze reactie nog een vervolg op vrijdag van wallstreet.
  Laten we het in ieder geval hopen.  Israël was een vrij rustige sessie.

  Maar goed, voor ons is enkel China van belang.
  Als ze daar weer gaan dumpen staat er 380 op de borden dinsdag.
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare