Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliebedrijven in trek op rode beurzen

Oliebedrijven in trek op rode beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden maandag in het rood. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de sterk gestegen olieprijzen na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. De grote Europese olieproducenten profiteerden van de duurdere olie, terwijl de luchtvaartaandelen van de hand werden gedaan door de vrees voor hogere brandstofkosten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de min op 573,90 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 834,60 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,7 procent. De euro was 1,1065 dollar waard, tegen 1,1075 dollar op vrijdag.

Brentolie werd 9,5 procent duurder op 65,93 dollar per vat. Een vat Amerikaanse olie steeg 8,9 procent in prijs tot 59,66 dollar. Door de aanvallen op de olie-installaties in Abqaiq en Khurais afgelopen zaterdag werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. De aanval werd opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, maar volgens Washington zit Iran achter de aanslag. President Donald Trump heeft toestemming gegeven om de strategische oliereserve van de Verenigde Staten te gebruiken en zei klaar te staan om militair in te grijpen.

Shell

Olie- en gasconcern Shell voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van 3,1 procent. In de MidKap stegen de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore ruim 2 procent. In Londen wonnen olie- en gasbedrijven BP en Tullow Oil 4,1 en 9,9 procent. De Franse oliebedrijven Total en Technipfmc dikten 2,5 en 4,9 procent procent aan in Parijs.

Luchtvaartcombinatie Air France zakte 4,6 procent op het Damrak. In Frankfurt raakte Lufthansa 3,3 procent kwijt. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, zakte 2,9 procent in Londen. De budgetmaatschappijen easyJet en Ryanair verloren 1,9 en 2,6 procent. Vliegtuigbouwer Airbus daalde 4,2 procent in Parijs.

Osram Licht won 0,5 procent in Frankfurt. Het Duitse verlichtingsbedrijf steunt het overnamebod van de Oostenrijkse sensormaker AMS (min 4,5 procent) die in een overnameslag is verwikkeld met de investeerders Bain Capital en Carlyle Group. Hennes & Mauritz (H&M) zakte 2,4 procent in Stockholm na omzetcijfers van het Zweedse kledingconcern.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 september 2019 15:03
    triest, alles korte shorts mooi kunnen uit tikkne dat niemand mooi laag of goedkoop meert kan kopen, net als met kerstmis met dow jones wij dicht, en alles mooi uit tikken in shorts en longs wat allemaal kort is en verweg, mooi makkelijk gam en geld ophalen.

    Doen ze met regelmaat dat er te veel geld in omloop is en dan op zo'n manier gam doen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links