Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell koploper in lagere AEX

 Shell koploper in lagere AEX

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam deed maandag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de sterk gestegen olieprijzen na de aanvallen op twee belangrijke olievelden in Saudi-Arabië. Op het Damrak profiteerde olie- en gasconcern Shell van de duurdere olie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 573,93 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 836,04 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,7 procent. De euro was 1,1081 dollar waard, tegen 1,1075 dollar op vrijdag.

Brentolie kostte 8,5 procent meer op 65,32 dollar per vat. Een vat Amerikaanse olie steeg 7,7 procent in prijs tot 59,09 dollar. Door de aanvallen op de olie-installaties in Abqaiq en Khurais afgelopen zaterdag werd ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stilgelegd. President Donald Trump heeft toestemming gegeven om de strategische oliereserve van de VS te gebruiken.

Olie-en gasbedrijven

De Europese olie- en gasbedrijven zaten in de lift door de forse stijging van de olieprijzen. Shell voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van 2,7 procent. In de MidKap stegen de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore 1,5 en 1,6 procent. In Londen won olie- en gasbedrijf BP 4,2 procent en het Franse Total dikte 2,3 procent aan.

Voor de Europese luchtvaartmaatschappijen waren de hogere olieprijzen slecht nieuws. Luchtvaartcombinatie Air France zakte 3,9 procent op het Damrak. In Frankfurt raakte Lufthansa 2,9 procent kwijt. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, zakte 2,7 procent in Londen. De budgetmaatschappijen easyJet en Ryanair verloren 3,1 en 4,2 procent. Vliegtuigbouwer Airbus daalde 3,6 procent in Parijs.

Osram Licht won 0,3 procent. Het Duitse verlichtingsbedrijf steunt het overnamebod van de Oostenrijkse sensormaker AMS (min 3,7 procent) die in een overnameslag is verwikkeld met de investeerders Bain Capital en Carlyle Group. Hennes & Mauritz (H&M) zakte 1,9 procent in Stockholm na omzetcijfers van het Zweedse kledingconcern.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18 apr
    865,36
    +0,00% +0,01
  2. SHELL PLC 18 apr
    33,470
    -0,18% -0,060

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links