Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Summers en Syrië zetten beurzen hoger

Summers en Syrië zetten beurzen hoger

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de Europese beurzen reageerden maandag positief op het nieuws dat voormalig minister van Financiën Larry Summers zich heeft teruggetrokken uit de race om de opvolging van Fed-president Ben Bernanke. Ook het afgelopen weekeinde gesloten akkoord over de ontwapening van Syrië gaf de handel steun.

De AEX-index sloot 0,8 procent hoger op 379,89 punten. Eerder op de dag werd op 381,10 punten de hoogste koers van het jaar aangetikt. De MidKap-index steeg 0,4 procent tot 572,47 punten. De graadmeters in Parijs en Londen stegen respectievelijk 0,9 en 0,6 procent. De DAX in Frankfurt won 1,2 procent tot 8613,00 punten, een nieuwe recordstand. De vorige piek werd met 8557,86 punten bereikt op 22 mei van dit jaar.

Het Witte Huis bevestigde dat Summers zijn kandidatuur heeft ingetrokken omdat hij een moeizame benoemingsprocedure in het Congres vreesde. Een grote groep Democratische senatoren zou een voorkeur hebben voor de benoeming van Janet Yellen als nieuwe Fed-voorzitter. Zij is momenteel vicevoorzitter. Ook beleggers duimen voor Yellen. Zij vreesden dat Summers meer druk zou uitoefenen om de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de Fed af te bouwen.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 5,5 procent) was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam. De recent aangetreden topman van Air France, Frédéric Gagey, wil volgens de krant Les Echos meer banen schrappen bij de Franse luchtvaartmaatschappij. Bank en verzekeraar ING volgde met een winst van bijna 4 procent. Gemalto won 3 procent. Het digitale beveiligingsbedrijf heeft een contract gesloten met de Franse overheid voor de beveiliging van de rijbewijzen.

In Stockholm klom Hennes & Mauritz (H&M) 4 procent. De Zweedse kledingketen realiseerde in augustus een sterker dan verwachte omzetgroei. Danske Bank steeg in Kopenhagen 3,5 procent na het ontslag van topman Eivind Kolding, die door de raad van commissarissen werd gezien als te zwak voor de hoogste post.

De euro was 1,3346 dollar waard, tegen 1,3277 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 107,05 dollar per vat na het akkoord tussen Rusland en de Verenigde Staten over de aanpak van de chemische wapens van het Syrische regime. Brentolie daalde 1,5 procent in prijs, tot 110,05 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links