Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Handelsspanning Japan en Zuid-Korea loopt op

Gepubliceerd op 16 jul 2019 om 09:05 | Views: 2.998 | Onderwerpen: Japan

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - Het handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea dreigt te verergeren. De landen zijn al langer verwikkeld in een diplomatieke ruzie, die de handel steeds meer raakt vanwege Japanse exportbeperkingen tegen Zuid-Korea.

Spanningen met Zuid-Korea over het Japanse oorlogsverleden laaiden de afgelopen maanden op. De hoogste Zuid-Koreaanse rechtbank oordeelde vorig jaar namelijk dat een Japans bedrijf schadevergoedingen moet betalen voor het inzetten van Koreaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tokio voerde onlangs beperkingen in op de export naar Zuid-Korea van drie belangrijke materialen voor chipbedrijven en de technologiesector. Japan laat weten dat er niet snel onderhandelingen zullen komen, terwijl een deadline voor de invoering van zwaardere sancties binnenkort verstrijkt.

Gesprekken mislukt

Als formele reden voor de exportbeperkingen zegt de Japanse regering dat de Zuid-Koreanen te weinig doen om illegale uitvoer van strategisch gevoelige materialen te voorkomen. Japanse media meldden onlangs dat een van die materialen via Zuid-Korea clandestien naar Noord-Korea is verscheept, wat door Seoul zeer hoog wordt opgenomen.

Tegelijkertijd wil Tokio dat een onafhankelijke partij opnieuw kijkt naar de gerechtelijke inbeslagname van bezittingen van het Japanse Mitsubishi Heavy Industries, die deel uitmaakt van de schaderegeling voor voormalige dwangarbeiders. Zuid-Korea krijgt van Japanners tot donderdag om die eis in te willigen.

Gesprekken om de spanningen weg te nemen, liepen vorige week uit op een mislukking. Beide landen bestreden vervolgens elkaars versie van het verloop van de onderhandelingen. President Moon Jae-in van Zuid-Korea stelt nu voor om samen met Japanners een internationale instantie opdracht te geven tot een internationaal onderzoek. Tokio ziet daar niets in, laat het Japanse ministerie van Economische Zaken weten.

Gerelateerd

Japan

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Bangizwe
0
Dat zal zwaar gaan aankomen voor Zuid-Korea. Die zullen de hulp van China wel gaan inroepen om Japan op de knieën te krijgen. En op die manier krijgt de yuan weer een extra voet aan de grond. En china een greep op strategisch belangrijke materialen.
suske wiet
0
Inderdaad China speelt een sleutel rol .
China moeten we echt in de gaten houden .
Wij veroordelen Amerika veel te gemakkelijk .
tafka
0
quote:

TheSky schreef op 16 jul 2019 om 11:16:


Impact op ASML?


Als de pleuris uitbreekt en de zuid-koreaanse chipindusrie op zn gat komt liggen dan zullen er natuurlijk geen nieuwe machines besteld gaan worden bij asml.
poet
0
We wachten rustig tot China de grootste economische macht gaat worden. Dat wordt het uiteindelijke resultaat van de trumpiaanse oorlog. Hup China hup.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord