Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Frauderende oud-medewerker Fagron sluisde 1,6 miljoen weg

Gepubliceerd op 16 juni 2020 20:49 | Views: 5.952

Fagron 17:14

20,60 -0,06 (-0,29%)

ROTTERDAM (AFN) - Een oud-medewerker van Fagron, de beursgenoteerde toeleverancier aan apotheken, verduisterde ruim 1,6 miljoen euro bij zijn voormalige werkgever. Als leidinggevende op de financiële afdeling sluisde hij via valse facturen en boekhoudtrucs geld weg naar een bedrijf dat hij zelf runde. De rechtbank in Rotterdam heeft hem nu veroordeeld tot het terugbetalen van het forse bedrag, staat in een vonnis uit maart waar Het Financieele Dagblad als eerste over berichtte.

De fraude werd gepleegd door de business controller van Fagron, die binnen het bedrijf bevoegd was overschrijvingen tot 1 miljoen euro te ondertekenen. Hij vertrok in 2018 bij Fagron, na een dienstverband van ruim twintig jaar. De rechter vermoedt dat de diefstal lang onopgemerkt bleef doordat de oud-controller veel vertrouwen genoot van zijn werkgever. Bij de fraude waren ook broers en de vrouw van de controller betrokken, die daarom ook door Fagron werden aangeklaagd.

Het geld werd onder andere gebruikt voor de aankoop het huis van de oud-controller, waarvoor diens bedrijfje 620.000 uitleende aan de man zelf en zijn vrouw. Ook ging een fiks bedrag op aan het opknappen van de tuin en de aankoop van Mini Cooper voor 14.000 euro.

De fraude werd in 2018 ontdekt door een nieuw aangestelde financieel manager, die na het onderzoeken van de boekhouding op onregelmatigheden stuitte. Daarop stelde Fagron een groter onderzoek in, waarna het miljoenenbedrijf een rechtszaak aanspande tegen de oud-medewerker en andere betrokkenen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fagron 56% zegt kopen 16 stemmen

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. dechatdokter 16 juni 2020 21:44
  Zo kom je toch nog eens in het nieuws als business controller, zegt ook wat over de interne controle maatregelen bij Fagron. Hoe kan dat zo lang onopgemerkt blijven ? Wie is de CFO hier?
  En wat heeft de accountant bij de goedkeuring van de jaarrekening dan de afgelopen 20 jaar enorm lopen slapen. Die zou ik ook ff een claim sturen voor hun "inspanningen"
 2. dechatdokter 16 juni 2020 21:55
  Daarom zijn er nou juist interne controlemaatregelen in het leven geroepen om dit soort fraudeleuze zaken te voorkomen, hoezo tekenen voor 1 MIO in je eentje, een CFO heeft dan ook de taak om na te gaan of de betalingen juist en volledig zijn, Dus das niet met vingers wijzen, dat is gewoon je werk niet op een adequate en juiste wijze doen.
 3. twintrader 16 juni 2020 22:33
  Jaja... “genoot veel vertrouwen”.

  Volgens mij hebben die managers van Fagron geen idee wat ze goedkeuren... Volgens mij hebben ze de SAP workflow zonder enig nadenken lopen doorklikken(of whatever programma anders dan SAP datze bij Fagron gebruiken)

  Mijn inziens laat dit zien dat er nul controle binnen Fagron is. Dit zou best een signaal kunnen zijn dat er veel meer mis loopt bij Fagron.
 4. forum rang 5 Dongen 16 juni 2020 22:34
  quote:

  twintrader schreef op 16 juni 2020 22:29:


  “ook ging er een fors bedrag op aan een mini cooper van 14.000 euro”

  Nou ja... als je 1.600.000 euro wegsluisd, dan is 14.000 euro maar peanuts mijn inziens. Ik noem die 14 duizend dus echt feen “fors bedrag” vergeleken bij die 1,6 miljoen.

  mijns inziens is het wegsluist
 5. W. Buffetkast 16 juni 2020 22:55
  1,6 of 1,7 mio op 20 jaar, dat kan prima onopgemerkt zijn gebleven. Zoveel is dat nu ook weer niet om Fagron hier meteen de vinger te wijzen. Het was juist Fagron die erachter kwam en een onderzoek instelde. De man zit fout en goed ook, hij heeft (nu dubbel) schuld en is weg bij fagron. of gaan we straks tempo team er ook bij betrekken?
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 juni 2020 08:39
  quote:

  Anton78 schreef op 16 juni 2020 21:50:


  Nou ja dat huis is inmiddels waarschijnlijk een hoop meer waard geworden, heeft ie toch nog een mooi rendement over dit gratis geleende geld.

  Als hij het geld had geïnvesteerd in aandelen Fagron, dan had hij na betaling van 1,6 miljoen nog aardig wat geld overgehouden.
 7. Audit4life 17 juni 2020 12:04
  quote:

  dechatdokter schreef op 16 juni 2020 21:44:  En wat heeft de accountant bij de goedkeuring van de jaarrekening dan de afgelopen 20 jaar enorm lopen slapen. Die zou ik ook ff een claim sturen voor hun "inspanningen"  Geen idee. Als het om kleine bedragen gaat, moet het ook maar net in de steekproef vallen. Verbonden partij van de werknemer zal de werkgever ook niet geweten hebben.
  Betaalrisico wordt m.i. standaard besproken met bestuur, maar wordt in de praktijk vaak geaccepteerd als "risico".
  Moet je wel hele goeie assistenten hebben die zo'n fake-factuurtje er uit pikken. Die ben ik in auditland nog niet veel tegengekomen. Intrinsiek gemotiveerde mensen had dit wellicht opgevallen. Vink-cultuur binnen auditland zorgt er voor dat dit soort dingen niet opvallen. In combinaties met heel erg veel "ik kan het niet weten"-brieven zullen dit soort zaken altijd blijven bestaan.

  Als je als accountant namelijk je rug recht houdt en bonje gaat maken, is je vangnet aan de Vivaldistraat of andere organisaties "effe niet thuis", en wordt alles op professional judgement gegooid. M.a.w., zoek het lekker zelf uit. Dus in de praktijk: liever juridisch dichtgetimmerd de andere kant op kijken zonder gevolgen, dan een hoop ellende en je rug recht houden.
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare