Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Ex-topman werkt aan overname Qualcomm'

SAN FRANCISCO (AFN) - Voormalig Qualcomm-topman Paul Jacobs is bezig investeerders te ronselen die hem willen helpen de chipfabrikant van de beurs te halen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT) op gezag van bronnen rond het bestuur van het technologiebedrijf.

Qualcomm vocht de afgelopen tijd tegen een vijandige overname door branchegenoot Broadcom, die bereid was 117 miljard dollar op tafel te leggen. Het kreeg daarbij hulp van president Donald Trump, die deze week aangaf een eventuele deal te zullen blokkeren. Hij wil niet dat cruciale halfgeleidertechnologie in buitenlandse handen komt.

De overnamestrijd kostte Jacobs eerder zijn baan als voorzitter van Qualcomm. Het bedrijf vond het gezien de belangstelling van Broadcom beter om een onafhankelijk bestuurder aan te stellen en gaf de baan aan Jeffrey Henderson. Jacobs is een zoon van een van de oprichters van het chipbedrijf.

Volgens FT was die gedwongen stap terug voor de gewezen topman, die van 2005 tot 2015 de dagelijkse leiding had bij Qualcomm, aanleiding om de mogelijkheden van een overname in kaart te gaan brengen. Hij doet dat met medeweten van zijn collega-bestuurders, omringd door een klein team van adviseurs. Op de beurs in Qualcomm momenteel zo'n 93 miljard dollar waard.

De Japanse techinvesteerder Softbank wordt genoemd als mogelijke samenwerkingspartner. Dat bedrijf beheert een flinke pot geld voor investeringen in technologiebedrijven. Die is mede gevuld door Qualcomm zelf, maar ook door technologiereus Apple waarmee het chipbedrijf een hoog opgelopen patentruzie heeft. Ook de betrokkenheid van Arabische investeerders kan een complicerende factor zijn.

Qualcomm is zelf bezig het Nederlandse NXP in te lijven voor 43 miljard dollar. De overname van de voormalige chipdivisie van Philips werd al bijna anderhalf jaar geleden aangekondigd maar laat nog altijd op zich wachten, onder meer doordat toezichthouders de gevolgen van de deal voor de concurrentie uitgebreid hebben onderzocht.

Lees over dit aandeel ook

  1. 05 apr Mediatek uit Taiwan hijgt Qualcomm in de nek: moet Qualcomm zich zorgen maken?
  2. 01 feb Update: Qualcomm overtreft de verwachtingen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
QUALCOMM

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

QUALCOMM

161,360 23 apr
+1,180 +0,74%
Premium

Mediatek uit Taiwan hijgt Qualcomm in de nek: moet Qualcomm zich zorgen maken?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links