Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beleggers goedgemutst

Europese beleggers goedgemutst

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden donderdag eensgezind in de plus. De rentestap van de Amerikaanse centrale bank gaf de aandelenkoersen een zetje. Verder is er opluchting over de winst van eurogezinde partijen bij de Nederlandse verkiezingen. Marktvorsers noemden dat goed nieuws voor de eurozone.

De Amsterdamse AEX-index stond rond het middaguur 0,8 procent hoger op 515,73 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 740,30 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt werden winsten behaald tot 1 procent.

De Federal Reserve verhoogde zoals verwacht de rente met een kwart procentpunt. De koepel van Amerikaanse centrale banken ziet een sterke groei van de economie en verwacht dat de rente later dit jaar nog verder omhoog zal gaan.

Euro

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar liep stevig op na het Fed-besluit en de verkiezingsuitslag. De euro stond tussentijds op 1,0723 dollar, tegen 1,0635 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal koploper met een koerswinst van 3,4 procent. Ahold Delhaize was de grootste daler in de hoofdindex met een min van 0,4 procent. Arcadis en Aperam waren de sterkste stijgers in de MidKap met plussen tot 3,8 procent.

Rood

Bij de kleine fondsen op het Damrak dook kaartenmaker AND International Publishers flink in het rood, na tegenvallende jaarresultaten. Het aandeel AND leverde bijna 10 procent in.

Op de beurs in Frankfurt was er aandacht voor luchtvaartconcern Lufthansa met een plus van ruim 4 procent. Lufthansa zag de operationele winst afgelopen jaar zien afnemen, mede als gevolg van een reeks stakingen. Voor dit jaar voorziet de Duitse luchtvaartgroep een lichte verdere daling door druk op de ticketprijzen en stijgende brandstofkosten.

Cijfers

In Londen verloren bouwbedrijf Balfour Beatty en supermarktketen Sainsbury respectievelijk 3 en 0,4 procent na bekendmaking van cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 49,22 dollar en Brent klom 0,7 procent tot 52,19 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links