Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vijlbrief vraagt Europese actie voor 'toeval-Amerikanen'

Gepubliceerd op 16 februari 2021 13:47 | Views: 2.228 | Onderwerpen: Europa

BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) wil een structurele oplossing voor ‘toeval-Amerikanen’ in de Europese Unie. Hij heeft de EU-ministers van Financiën opgeroepen gezamenlijk actie te nemen om tot afspraken te komen met de Verenigde Staten. Deze EU-burgers, die bijvoorbeeld door geboorte ook automatisch Amerikaan zijn maar verder geen banden hebben met de VS, stuiten op allerlei problemen met bank- en belastingzaken in eigen land.

Het gaat in Nederland om ongeveer 5000 mensen die 'onbedoeld' voor de Amerikaanse wet staatsburger van de VS zijn. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld, ongeacht waar ze wonen, verplicht belastingaangifte in de VS te doen. Europese banken worden door Washington onder druk van sancties gedwongen erop toe te zien dat de bankgegevens van deze 'onbedoelde' Amerikaanse cliënten bij de Amerikaanse fiscus terechtkomen. Sommige banken willen daarom af van deze klanten.

Vijlbrief wil dat de EU en de VS een uitweg zoeken voor de bankproblemen van toeval-Amerikanen. Ook moeten de kosten omlaag voor het afstand doen van de Amerikaanse nationaliteit en moet een streep door de verplichting nog aangifte te doen over de laatste vijf jaar als het Amerikaanse paspoort wordt ingeleverd.

"Het is belangrijk dat er een oplossing komt voor de grote groep onbedoelde Amerikanen die nu onterecht in de problemen zit", zei Vijlbrief na afloop van de videovergadering met zijn Europese collega's. "Daarom heeft Nederland dit vandaag op de Europese agenda gezet. De Europese Commissie ondersteunde de oproep van Nederland direct."

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis zei dat de commissie "deze langdurige kwestie" eerder al informeel heeft aangekaart bij de Amerikanen. Volgens Vijlbrief gaat Portugal, dat tijdelijk EU-voorzitter is, er nu mee aan de slag. "Het voorzitterschap zet in op een spoedig gesprek met de VS."

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. Dividendlek 16 februari 2021 15:29
  quote:

  pietje-2005 schreef op 16 februari 2021 14:06:


  Dubbele nationaliteiten zouden verboden moeten worden; geeft altijd problemen met loyaliteit.
  kan die amerikaanse nationaliteit dan niet gewoon opgezegd worden ?


  Dat kan, maar dan moet alsnog afgerekend worden met de Amerikaanse fiscus over vermogensbestanddelen die kort gezegd wel in de VS, maar niet in Nederland worden belast. Voorbeeld is als het goed is de verkoop van aandelen met winst die in box 3 vallen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare