Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ryanair krijgt uitsluitsel over steun luchtvaartmaatschappijen

Gepubliceerd op 16 februari 2021 13:32 | Views: 2.133 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 17:35

5,58 +0,00 (+0,07%)

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Ierse prijsvechter Ryanair krijgt duidelijkheid of de staatssteun voor concurrerende luchtvaartmaatschappijen geoorloofd was. Het Gerecht, het op een na hoogste rechtscollege van de Europese Unie, oordeelt woensdag over de staatssteun die de Franse KLM-zuster Air France en het Scandinavische SAS ontvingen.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn de Europese regels voor staatssteun versoepeld. Ondertussen is door de 27 EU-lidstaten voor meer dan 3 biljoen euro aan steun geboden aan bedrijven in diverse sectoren.

In zijn eerste arresten over deze regels zal het in Luxemburg gevestigde Gerecht een Franse regeling beoordelen die luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid biedt bepaalde luchtvaartbelastingen uit te stellen. Ook wordt een uitspraak gedaan over de Zweedse garantieregeling voor leningen aan luchtvaartmaatschappijen.

Mededingingsregels overtreden

Ryanair, Europa's grootste budgetmaatschappij, heeft zestien rechtszaken tegen de Commissie aangespannen, zowel tegen staatssteun aan individuele luchtvaartmaatschappijen als KLM, Lufthansa en Austrian Airlines , als tegen landelijke regelingen om luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen.

Volgens Ryanair worden met de steunmaatregelen regels op het gebied van mededinging overtreden. Daarnaast vinden de Ieren de steun aan maatschappijen buitenproportioneel. Verder zou Brussel geen onderzoek hebben ingesteld naar de regelingen, waarmee het de procedurele rechten van Ryanair zou hebben geschonden. Daarbij zou de steun ook onvoldoende zijn onderbouwd, terwijl Brussel daartoe wel verplicht zou zijn.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 86% zegt verkopen 7 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. flaum 16 februari 2021 17:14
    Elk bedrijf zou zich moeten vestigen, daar waar een gunstig belastinklimaat heerst. De overheid moet de spelregels opstellen, en daar verzaken ze. Ryanair heeft gelijk. In de hele vliegbusiness is een ongelijk speelveld gecreerd. Daar zou de EU is rekening mee moeten houden, al die arabische landen supporten ook al hun maatschappijen. De KLM is een verwende maatschappij waar veel te veel geld naar al die werknemers gaat, dus een beetje support voor KLM en dan ook een beetje support voor Ryanair, en ondertussen de hele KLM bende dwingen te hervormen, zodat ze een beetje kunnen blijjven vliegen en “concurreren” met Qatar en Emirates en dat soort clubs.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare