Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Resultaat tankopslagbedrijf Vopak gedaald

Gepubliceerd op 16 feb 2018 om 07:18 | Views: 4.457

HAL Trust 17:35

145,60 +0,20 (+0,14%)

Vopak 17:37

50,18 +0,12 (+0,24%)

ROTTERDAM (AFN) - Tankopslagbedrijf Vopak heeft in 2017 de winstgevendheid zien dalen door een lagere bezettingsgraad van zijn opslagtanks. Vopak had zelf al aangegeven dat de resultaten zwakker zouden uitvallen dan een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten (ebitda ex-items) bedroeg iets meer dan 763 miljoen euro, tegen ruim 822 miljoen euro een jaar eerder. Dat komt neer op een daling van 7 procent. Vopak had in november voorspeld dat het resultaat met circa 10 procent zou dalen. De omzet ging vorig jaar met 3 procent omlaag tot 1,3 miljard euro.

De gemiddelde bezettingsgraad van de opslagtanks lag vorig jaar op 90 procent, tegen 93 procent in 2016. Vopak had eerder al aangekondigd dat de bezettingsgraad rond de 90 procent zou uitkomen. Het dividend blijft onveranderd op 1,05 euro per aandeel.

Valuta-effecten

De onderneming uit Rotterdam stelt dat de financiële prestaties dit jaar zullen worden beïnvloed door valuta-effecten en de zwakkere vraag naar opslagdiensten in de oliemarkt, wat de bezettingsgraad en prijzen zal raken. Maar gezien het uitbreidingsprogramma en kostenbesparingen is er de mogelijkheid dat het resultaat in 2019 aanzienlijk wordt verbeterd, afhankelijk van marktomstandigheden en wisselkoerseffecten. Vopak is bezig de kosten met minstens 25 miljoen euro te verlagen.

De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak bedroeg eind vorig jaar 35,9 miljoen kubieke meter. Het bedrijf is bezig de capaciteit met 3,1 miljoen kubieke meter uit te breiden in 2019.

Naar tevredenheid gepresteerd

Topman Eelco Hoekstra stelde in een toelichting dat Vopak ondanks de uitdagende marktomstandigheden in 2017 toch naar tevredenheid heeft gepresteerd, na het sterke jaar 2016. Vopak blijft op de uitkijk staan voor mogelijkheden om verder te groeien en blijft werken aan het op tijd afronden van projecten.

Hoekstra verklaarde verder dat Vopak een uitstekend vierde kwartaal heeft gedraaid. Hij wilde geen prognose geven voor het resultaat dit jaar. Hoekstra denkt wel dat Vopak ,,een flinke stap'' kan zetten met het resultaat in 2019. De kostenbesparingen lopen goed door, aldus de bestuursvoorzitter. De onderneming blijft kijken naar haar netwerk voor eventuele desinvesteringen. Voor expansie wordt met name naar opkomende markten gekeken, zoals Azië.

Vopak liet verder weten dat de opslagterminal in Jakarta met 100.000 kubieke meter wordt uitgebreid. Het bedrijf heeft die terminal samen met de Indonesische samenwerkingspartner PT AKR Corporindo Tbk.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 64% zegt kopen 11 stemmen
Vopak 64% zegt verkopen 11 stemmen

Gerelateerd

HAL Trust

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vopak Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
analyse_A3CD
0
quote:

TURBO-TA schreef op 16 feb 2018 om 07:40:


Wat is het netto winst?


Hebben ze niet, lees Times maar!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links