Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

IEA: olieleveringen Irak gevoelig voor onrust

Gepubliceerd op 16 januari 2020 11:33 | Views: 1.786

Royal Dutch Shell A 17 sep

11,69 0,00 (0,00%)

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De olieleveringen van Irak zijn gevoelig voor escalerende spanningen in het Midden-Oosten. Dat schrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn maandelijkse olierapport. Onlangs liepen de spanningen in de regio nog sterk op na de dood van een hoge Iraanse generaal bij een Amerikaanse luchtaanval en Iraanse wraakaanvallen op Amerikaanse doelen in Irak. Daardoor schoten de olieprijzen hard omhoog.

De olie-export van Irak is sinds 2010 verdubbeld naar 4 miljoen vaten per dag. De helft van die olie gaat naar China en India. Irak is zeer afhankelijk van het vervoer van olie via de Straat van Hormuz, die de Perzische Golf scheidt van de Golf van Oman. Buurland Iran heeft herhaaldelijk gedreigd die zeestraat af te sluiten voor olietankers. Vorig jaar werden nog olietankers in de Straat van Hormuz aangevallen, vermoedelijk door Iran. Oorlogsschepen van een internationale missie onder leiding van de Verenigde Staten zijn momenteel actief in het gebied om olietankers te beschermen en vrije doorvaart te garanderen.

Het IEA hield zijn prognoses voor onder meer de wereldwijde olievraag in 2020 onveranderd. Volgens het agentschap zorgt de stijgende productie in de VS en andere landen voor een groter aanbod op de oliemarkt dan vraag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde donderdag omstreeks 11.35 uur 0,4 procent hoger op 58,03 dollar en Brentolie steeg 0,6 procent naar 64,38 dollar.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 67% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare