Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Voorzichtig begin beurshandel Damrak'

'Voorzichtig begin beurshandel Damrak'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting iets in de min. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken wat lager te beginnen na de verliesbeurten in Azië en New York. Onzekerheid over het Amerikaanse belastinghervormingsplan zorgt voor enige druk op de markten.

De aandacht gaat ook uit naar de EU-top in Brussel. De lidstaten zullen vrijdag het licht op groen zetten voor gesprekken met Londen over een overgangsperiode na de brexit in 2019.

Op het Damrak zal het aandeel KPN mogelijk reageren op het nieuws dat telecomproviders Tele2 en T-Mobile Nederland op de Nederlandse markt onder een dak verder te gaan. De overname van Tele2 is onderdeel van de langetermijn investeringsvisie van Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile. Doel is onder meer de Nederlandse telecommarkt verder open te breken.

Galapagos liet weten de optie uit te oefenen om filgotinib samen met partner Gilead Sciences te verkopen in acht Europese landen, bij goedkeuring van het medicijn voor commerciële verkoop. De twee partijen zullen evenredig delen in de winst of het verlies in deze landen. Verder verloop een zogenoemde lock-up op het belang van Gilead in Galapagos aan het einde van het jaar.

Airbus

Unilever maakte bekend de Amerikaanse maker van persoonlijke verzorgingsproducten Schmidt's Naturals te kopen. Het levensmiddelenconcern maakte geen financiële details bekend. Schmidt's Naturals begon in 2010 als deodorantmerk. Inmiddels maakt het bedrijf uit Portland ook zeep en tandpasta op basis van planten en mineralen.

Ook Airbus staat in de schijnwerpers. Tom Enders is van plan in 2019 te vertrekken als topman bij vliegtuigbouwer Airbus, meldt persbureau Bloomberg. Enders' termijn loopt dan af. Het vertrek van Enders zou een grote verschuiving in de top van het concern betekenen. Operationeel directeur Fabrice Brégier zou namelijk al in februari willen vertrekken.

Euro

In Frankfurt blijft de aandacht uitgaan naar Steinhoff. President-commissaris en grootaandeelhouder Christo Wiese vertrekt bij het geplaagde winkelconcern. Ook zijn zoon Jacob Wiese heeft vanwege de familiebanden zijn vertrek aangekondigd. Bij Steinhoff speelt een boekhoudschandaal.

De Europese beurzen sloten donderdag met verlies. De AEX-index leverde 0,6 procent in tot 547,47 punten en de MidKap daalde 0,5 procent tot 822,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent. Ook Wall Street ging omlaag.

De euro was 1,1782 dollar waard, tegen 1,1776 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 57,17 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 63,42 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 11:19 Bescheiden herstel ASML in lichtgroene AEX
  2. 09:11 Herstel ASML leidt AEX licht hoger 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 15 december 2017 08:40
    Vandaag krijgen we te horen dat aex daalt wegens stijgende eurovan 0,2 proc . Gisteren daalde de euro een half proc.toen daalde de aex wederom een half procent...een voor een worden onze aex bedrijven overgenomen aangezien wij ver achter lopen tov wallstreet. Nee usa doet het niet beter dan europa...want hier staan de europese bedrijven in uitverkoop en bedrijfswinsten lopen flink op.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links