Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Resultaten ASML flink omlaag door coronacrisis

Resultaten ASML flink omlaag door coronacrisis

VELDHOVEN (AFN) - Chipmachinefabrikant ASML heeft zijn resultaten vanwege de coronacrisis afgelopen kwartaal behoorlijk zien terugvallen, vooral doordat leveringen van chipmachines verstoord raakten. Maar de onderneming uit Veldhoven presteerde wel in lijn met de verwachtingen die het eind maart al naar buiten had gebracht.

De omzet zakte tot 2,4 miljard euro, van 4 miljard euro in het laatste kwartaal van vorig jaar. Door de sluiting van fabrieken van toeleveranciers en andere moeilijke omstandigheden, raakten leveringen vertraagd. Wat ook meespeelde is dat klanten aan ASML hadden gevraagd om systemen wat eerder te leveren dan normaal, vanwege vrees dat transporten later niet meer mogelijk zouden zijn. Omdat bepaalde tests nog niet zijn uitgevoerd, konden de opbrengsten voor deze systemen nog niet worden ingeboekt door de chipmachinefabrikant.

De winstmarge, waar analisten altijd sterk op letten bij ASML, ging van 48,1 naar 45,1 procent. Onder de streep resteerde 391 miljoen euro, tegen een nettowinst van dik 1,1 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

Vraag niet gewijzigd

Volgens ASML ziet het beeld bij de orderinstroom er nog altijd goed uit, oftewel de vraag naar chipmachines is niet echt gewijzigd. De nettoboekingen liepen op tot zo'n 3,1 miljard euro. Dat is inclusief 1,5 miljard euro voor hypermoderne EUV-systemen, waarmee fabrikanten uiterst precies schakelingen kunnen tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. ASML denkt van die peperdure machines in heel dit jaar nog steeds 35 stuks te kunnen afleveren.

Toch onthoudt de onderneming zich van het geven van financiële prognoses voor de komende periode. Vanwege de virusuitbraak is alles nog zeer onzeker. Volgens financieel topman Roger Dassen zou een wereldwijde economische neergang als gevolg van het virus de vraag naar chips onder druk kunnen zetten, wat nadelig zou zijn voor ASML. Anderzijds zorgt de huidige situatie waarin veel mensen vanuit huis werken juist voor extra interesse in bijvoorbeeld computers en communicatieapparatuur. Dat zou de vraag juist kunnen aanjagen.

ASML wil binnenkort overigens gewoon dividend uitkeren. Het meerjarige aandeleninkoopprogramma van het bedrijf is in verband met de coronaperikelen wel tijdelijk stopgezet.

Lees over dit aandeel ook

  1. 07:22 Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel ASML 2
  2. 17 apr Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 april 2020 08:14
    asml werd gezien als bedrijf dat weinig last zou hebben van de coronashit, als hun resultaten al slecht zijn en zij geen vooruitzichten durven geven, dan kun je nagaan hoe het is bij bedrijven die wel last hebben...!

    maar uiteraard weet de beurs dit altijd positief uit te leggen ..
  2. forum rang 4 zalwel 15 april 2020 08:27
    Beleggers laten zich leiden door de beurskoersen en vergeten zelf te denken. Als de koersen omhoog gaan is alles blijkbaar oke. Als de aandelen fors dalen is alles heel slecht.
    Het corona virus is gewoon dramatisch voor de bedrijven en gaat zorgen voor fors lagere koersen. Recent 385 in de AEX en nu 510 en iedereen heeft het gevoel het valt wel mee. Nou succes maar ziet er gewoon slecht uit. Kijk naar het rapport van het IMF van gisteren. Gewoon negeren en bijkopen op 513 gisteren.
  3. TheSky 15 april 2020 08:28
    quote:

    Cavemenneke schreef op 15 april 2020 08:14:

    asml werd gezien als bedrijf dat weinig last zou hebben van de coronashit, als hun resultaten al slecht zijn en zij geen vooruitzichten durven geven, dan kun je nagaan hoe het is bij bedrijven die wel last hebben...!

    maar uiteraard weet de beurs dit altijd positief uit te leggen ..
    ASML staat alweer bijna all time high. Bedrijven als ABN en ING 60% a 70% lager dan paar maanden geleden. Even reeel blijven.
  4. barondehuile 15 april 2020 08:34
    quote:

    TheSky schreef op 15 april 2020 08:28:

    [...]

    ASML staat alweer bijna all time high. Bedrijven als ABN en ING 60% a 70% lager dan paar maanden geleden. Even reeel blijven.
    Voor zo ver het tegenwoordig iets zegt, maar wie gaat er nu met ASML in zee? Een K/W verhouding die absoluut in de verste verte niet te verdedigen valt. Koers zou 50-70 % lager moeten zijn voor een acceptabele K/W verhouding. Ook de Koers/boekwaarde is belachelijk. Afblijven!
  5. [verwijderd] 15 april 2020 08:40
    the sky; ik had het niet over de beurskoersen maar over de echte economie, en ja die 2 banken zijn ver gezakt, andere koersen ook.
    de resultaten van vastgoed en andere consumentenbedrijven zullen nog maanden minder goed blijven, voor de consument haar oude uitgavepatroon oppakt zijn we zeker een jaar verder, zeker!
  6. B. Legger 15 april 2020 08:52
    quote:

    san marco schreef op 15 april 2020 08:47:

    Als jullie alleen naar de koers kijken en niet wat asml is (opvolger euv staat in de steigers en miemand kan al euv namaken) dan heb je op de beurs niks te zoeken. Ik vermoed dat 1% of minder van IEX ooit een jaarverslag of een bedrijf heeft bezocht....
    Eens, toch staat de koers momenteel nu nog te hoog. Ik verwacht dat we nog eenmaal onder de vorige low gaan (regio 150-160), dan koop ik in.
  7. forum rang 4 greenback 15 april 2020 08:53
    quote:

    san marco schreef op 15 april 2020 08:47:

    Als jullie alleen naar de koers kijken en niet wat asml is (opvolger euv staat in de steigers en miemand kan al euv namaken)....
    Helemaal mee eens. Je kijkt toch naar de toekomst van een bedrijf en de producten? En ze geven geen prognose?! Weet iedereen nog wel in wat voor tijden we ons momenteel bevinden? Hoe arrogant moet je zijn om nu wel even te zeggen hoe jij de toekomst ziet terwijl de halve wereld nog plat ligt. Kom op zeg. Zal vast wel een stukje dalen aangezien er genoeg partijen zijn die baat hebben bij een lagere koers maar ik beleg LT dus boeit me niet.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

840,300 17:39
-12,100 -1,42%
Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links