Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Boetes dreigen voor Nouryon wegens zoutwinning

Gepubliceerd op 15 april 2019 16:28 | Views: 2.103

Akzo Nobel 17:35

77,70 +2,08 (+2,75%)

AMSTERDAM (AFN) - De zoutproducenten Nedmag, Frisia en het voormalige AkzoNobel-onderdeel Nouryon hebben een dwangsom opgelegd gekregen wegens misstanden bij de zoutwinning. Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) had daar al eerder mee gedreigd, omdat de bedrijven onvoldoende rekening zouden houden met de omgeving rond de mijnen.

Volgens SodM hebben de bedrijven diesel gebruikt bij de zoutwinning zonder de juiste documentatie. In Nederland wordt diep onder de grond zout gewonnen door het zout met zoet water te mengen en op te pompen. Er wordt een laagje diesel in de holtes gepompt om te zorgen dat ze minder snel beschadigen. Dat is wel aan regels gebonden vanwege het risico op bodemverontreiniging.

De drie zoutbedrijven krijgen nu tot 1 september om een veiligheidsrapport op te stellen. Voldoen ze daar niet aan, dan geldt voor iedere week dat de overtreding duurt een dwangsom van 55.000 euro met een maximum van 550.000 euro.

Gaten

SodM waarschuwde al geregeld voor de effecten van de zoutwinning in Nederland. Onder meer AkzoNobel, dat inmiddels zijn chemie- en zoutactiviteiten afsplitste in het nieuwe bedrijf Nouryon, werd daarop aangesproken.

Zo kunnen er gaten ontstaan in de zoutholtes die ontstaan bij de zoutwinning. Daardoor kan een mengsel van zeer zout water en diesel vrijkomen en eventueel ook in het oppervlaktewater terechtkomen. Ook kunnen er zogenoemde sinkholes ontstaan. Dat zijn diepe kuilen door plotselinge verzakkingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel 100% zegt kopen 1 stemmen

Gerelateerd

Akzo Nobel

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare