Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Minder omzet voor ASML'

Gepubliceerd op 15 apr 2019 om 10:37 | Views: 10.912

ASML 17:35

264,50 -5,70 (-2,11%)

AMSTERDAM (AFN) - Chipmachinemaker ASML heeft het afgelopen kwartaal minder omzet gedraaid in vergelijking met de meetperiode een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door persbureau Bloomberg rekenen in doorsnee op een omzetdaling van bijna 8 procent. Onder meer een brand bij een toeleverancier zat het productieproces dwars. ASML zei eerder al rekening te houden met een lagere omzet in de nasleep van die brand. ASML opent woensdag de boeken.

De omzet van het concern komt naar verwachting uit op 2,1 miljard euro. Eerder meldde ASML al dat de brand begin december bij toeleverancier Prodrive, die onder meer elektrische componenten levert, een negatief effect heeft van 300 miljoen euro op de opbrengsten.

Verder zal ASML ook fors minder winst hebben gemaakt. De analisten gaan uit van een winstval tot bijna 210 miljoen euro. Als reden voor de winstdaling werd eerder al gewezen op de toename van de verkoop van vernieuwende EUV-machines, die doorgaans een lagere marge hebben. Ook het bedrijfsresultaat zal met dik 357 miljoen euro fors lager zijn uitgevallen.

Kritiek

ASML ging onlangs nog over de tong na vermeende spionage door China. Ook in de handelsupdate zal de aandacht vermoedelijk uitgaan naar een verdere toelichting op de kwestie door het bedrijf.

ASML verklaarde eerder beroofd te zijn van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Van nationale samenzwering was volgens ASML geen sprake. Beleggers zijn evengoed bezorgd, omdat de kwestie het hart raakt van ASML, namelijk intellectuele eigendommen. Sommige kenners spreken evengoed van een oud opgeklopt verhaal.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 71% zegt kopen 31 stemmen

Gerelateerd

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Hendrik Jan
0
Suggestieve openingszinnen! Zo ook Vandaag “” Spionage bij ASML reken maar dat dit niet de eerste keer is!!!
Verder in het artikel doelt men kennelijk dat er meer bedrijven kloot kunnen staan aan spionage! Dit is van alle dag en oud oud nieuws!!!
Nasibal
0
Dat ASML minder omzet zou halen (eerste kwartaal) was al veel eerder algemeen bekend en dus oud nieuws. Het verhaal over spionage lijkt mij ook te zwaar aangezet.
FrankO
0
Er zijn meerdere (interstatelijke) actoren op ons wereldtoneel die belang hebben bij eigenmacht over strategische bedrijven en het middel van de leugenachtige verdraaiingen via media als geen ander toepassen. Dst zijn dus niet alleen China, maar ook USA met vazal N-Korea, S-Korea, RF, M-East, etc.
En allemaal ook klant en/of potentieel afhankelijk/geïnteresseerd.

Gelukkig zijn toezichthouder, RvC, bestuur, management en groot deel van medewerkers doordrongen van hun belang van loyaliteit bij ASML.

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links