Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Minder omzet voor ASML'

'Minder omzet voor ASML'

AMSTERDAM (AFN) - Chipmachinemaker ASML heeft het afgelopen kwartaal minder omzet gedraaid in vergelijking met de meetperiode een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door persbureau Bloomberg rekenen in doorsnee op een omzetdaling van bijna 8 procent. Onder meer een brand bij een toeleverancier zat het productieproces dwars. ASML zei eerder al rekening te houden met een lagere omzet in de nasleep van die brand. ASML opent woensdag de boeken.

De omzet van het concern komt naar verwachting uit op 2,1 miljard euro. Eerder meldde ASML al dat de brand begin december bij toeleverancier Prodrive, die onder meer elektrische componenten levert, een negatief effect heeft van 300 miljoen euro op de opbrengsten.

Verder zal ASML ook fors minder winst hebben gemaakt. De analisten gaan uit van een winstval tot bijna 210 miljoen euro. Als reden voor de winstdaling werd eerder al gewezen op de toename van de verkoop van vernieuwende EUV-machines, die doorgaans een lagere marge hebben. Ook het bedrijfsresultaat zal met dik 357 miljoen euro fors lager zijn uitgevallen.

Kritiek

ASML ging onlangs nog over de tong na vermeende spionage door China. Ook in de handelsupdate zal de aandacht vermoedelijk uitgaan naar een verdere toelichting op de kwestie door het bedrijf.

ASML verklaarde eerder beroofd te zijn van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Van nationale samenzwering was volgens ASML geen sprake. Beleggers zijn evengoed bezorgd, omdat de kwestie het hart raakt van ASML, namelijk intellectuele eigendommen. Sommige kenners spreken evengoed van een oud opgeklopt verhaal.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel ASML 3
  2. 17 apr Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. FrankO 18 april 2019 12:33
    Er zijn meerdere (interstatelijke) actoren op ons wereldtoneel die belang hebben bij eigenmacht over strategische bedrijven en het middel van de leugenachtige verdraaiingen via media als geen ander toepassen. Dst zijn dus niet alleen China, maar ook USA met vazal N-Korea, S-Korea, RF, M-East, etc.
    En allemaal ook klant en/of potentieel afhankelijk/geïnteresseerd.

    Gelukkig zijn toezichthouder, RvC, bestuur, management en groot deel van medewerkers doordrongen van hun belang van loyaliteit bij ASML.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

835,700 12:05
-4,600 -0,55%
Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links