Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen boeken kleine winst

Europese beurzen boeken kleine winst

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag in de middaghandel op een kleine winst. De markten zijn wereldwijd in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, die anderhalf uur na het slot van de beurshandel in Europa naar verwachting met een nieuwe renteverhoging komt. Aan het Damrak was van verkiezingskoorts niets te merken en ging de aandacht vooral uit naar beursdebutant Avantium en de jaarcijfers van Takeaway.com.

De AEX in Amsterdam stond rond 15.45 uur 0,4 procent in de plus op 512,10 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 735,06 punten. De graadeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,2 tot 0,3 procent.

ArcelorMittal, ABN AMRO, SBM Offshore, Shell, Vopak en Altice waren de grootste winnaars onder de hoofdfondsen in Amsterdam, met plussen van ruim 1 procent. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan met een verlies van 1,4 procent.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML won 0,9 procent. Volgens mediaberichten heeft het bedrijf een grote order ontvangen van techreus Samsung. De Zuid-Koreanen zouden acht nieuwe euv-machines hebben besteld bij ASML.

Takeaway.com zakte bij de kleinere bedrijven 6 procent. Het beursgenoteerde moederbedrijf van onder meer maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl zag het verlies vorig jaar flink oplopen. Dat kwam onder meer door hogere marketingkosten. Ook moest Takeaway de portemonnee trekken voor de beursgang.

Avantium

Chemiebedrijf Avantium beleefde een succesvolle eerste dag op Beursplein 5. Het aandeel ging bijna 6 procent vooruit ten opzichte van de introductieprijs van 11 euro.

In Frankfurt won Lufthansa bijna 2 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft een principeakkoord bereikt dat een einde zou kunnen maken aan het slepende conflict met haar piloten. Lufthansa en de pilotenvakbond voerden sinds 2014 een verbeten strijd over arbeidsvoorwaarden en over de toekomstplannen van de luchtvaartgroep. Het kwam herhaaldelijk tot stakingen, die het concern vele miljoenen hebben gekost.

Euro

Volkswagen verloor in Frankfurt ruim 1 procent aan beurswaarde. De Duitse autoriteiten hebben woensdag invallen gedaan bij dochtermerk Audi in verband met het dieselschandaal. Energieconcern E.ON werd 3,5 procent minder waard, na de melding van een miljardenverlies over 2016.

In Madrid werden de resultaten van kledingconcern Inditex gewogen. Het moederbedrijf van onder meer Zara won 0,3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 48,61 dollar. Brent werd ook bijna 2 procent duurder, bij 51,81 dollar per vat. De euro was 1,0620 dollar waard, tegen 1,0638 dollar aan het einde van de Europese handel op dinsdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links