Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winststijging DSM overtreft eigen prognose

Winststijging DSM overtreft eigen prognose

HEERLEN (AFN) - Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in 2016 iets beter gepresteerd dan het zelf had verwacht. Dat blijkt uit cijfers die de producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen woensdag naar buiten bracht.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) nam met 17 procent toe tot ruim 1,2 miljard euro. DSM had zelf een prognose uitgesproken voor een winststijging met 10 tot 15 procent. De omzet steeg vorig jaar met 3 procent tot 7,9 miljard euro. Het verkoopvolume lag 4 procent hoger. De omzet werd echter met 1 procent gedrukt door negatieve wisselkoerseffecten.

De cijfers komen vrijwel overeen met de gemiddelde verwachting van analisten. DSM heeft voor dit jaar een prognose uitgesproken voor een toename van het resultaat met ,,een hoog enkelcijferig'' percentage.

Rendement

Het rendement op investeringen (roce) verbeterde vorig jaar van 7,6 naar 10,4 procent. Daarmee wist DSM ook beter te presteren dan het zelf had aangegeven. Op nettobasis werd een winst behaald van 629 miljoen euro, tegen 92 miljoen euro in 2015.

Topman Feike Sijbesma sprak in een toelichting van een zeer goed jaar, waarin de strategische doelstellingen van DSM ruimschoots werden overtroffen. Met name het onderdeel Nutrition kende een sterk jaar met een omzetgroei van 4 procent. Bij de divisie Performance Materials daalde de omzet licht.

Onzeker

Volgens Sijbesma blijft de macro-economische situatie onzeker, maar is er veel vertrouwen in 2017. In de VS, Europa en China gaan de zaken goed, maar Brazilië presteert beduidend slechter. De topman gaf aan op dit moment niet naar grote overnames te kijken. Sijbesma is naar eigen zeggen heel tevreden met de huidige portefeuille van DSM en wil nu het maximale uit de activiteiten halen.

DSM wil het dividend verhogen, van 1,65 euro naar 1,75 euro per aandeel.

Lees over dit aandeel ook

  1. 11 apr Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk
  2. 11 apr "Sterke omzetcijfers Givaudan"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM FIRMENICH AG

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

DSM FIRMENICH AG

102,400 09:28
+0,800 +0,79%
Premium

Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links