Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Flinke daling overslag Amsterdamse haven

Gepubliceerd op 15 januari 2021 11:12 | Views: 1.498

AMSTERDAM (ANP) - De overslag in de Amsterdamse haven is flink gedaald door de coronacrisis en door de energietransitie. Dat meldt het havenbedrijf van Amsterdam, Port of Amsterdam. In 2020 werd er 74,3 miljoen ton overgeslagen. Dat is 14 procent minder dan de 86,9 miljoen ton van het jaar ervoor. Met name de afname van de overslag in kolen zorgde voor de neergang.

Door de overstap op duurzamere energie daalde de overslag van kolen met ruim de helft, van ruim 15,6 miljoen ton in 2019 naar 7,5 miljoen ton in 2020. De daling kwam door de sluiting van de Hemwegcentrale in december 2019, de grotere beschikbaarheid aan duurzame energiebronnen en de lage gasprijs die kolen duurder maakte, aldus het havenbedrijf over de voorlopige cijfers.

Door de coronacrisis stokten vanaf half maart de reisbewegingen, waardoor wereldwijd minder vraag was naar brandstoffen voor transport. De overslag van geraffineerde olieproducten zoals diesel en benzine daalde in 2020 met 7 procent naar 46,6 miljoen ton, tegenover 50 miljoen ton in 2019. Ook daalde het goederentransport het afgelopen jaar. Vervoer van vrachtwagens via schepen daalde met bijna een kwart, containerlading daalde met 13 procent.

De totale overslag voor de havens in het Noordzeekanaal (Beverwijk, IJmuiden, Zaanstad en Amsterdam) was vorig jaar ongeveer 91 miljoen ton. Het jaar ervoor was dat 105 miljoen ton. In IJmuiden daalde de overslag met 4 procent, in Beverwijk met ruim een kwart. In Zaanstad steeg de overslag juist licht, vanwege een groei in bulk.

Ook het aantal zeecruiseschepen daalde drastisch: van 117 in 2019 naar nul in de zomermaanden. Wel kwamen nog 195 riviercruiseschepen de Amsterdamse haven binnen toen de coronamaatregelen in de zomer tijdelijk versoepeld waren. Een jaar eerder waren er dat nog 2282.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare