Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ondanks 'constructief' overleg aardappelenberg voor CBL-kantoor

Gepubliceerd op 15 januari 2021 10:51 | Views: 2.396

ZOETERMEER (ANP) - Voor het hoofdkantoor van de koepelorganisatie Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) is vrijdagochtend een grote berg aardappelen gedumpt. De actie lijkt uit de koker te komen van ontevreden boeren, terwijl donderdag nog "constructief" overleg plaatsvond tussen supermarkten en boerenbelangenorganisaties.

Bij de berg aardappel is een bord geplaatst met de leus: "Supermarkten draaien op volle toeren over de rug van de boeren".

Het is nog een raadsel wie de aardappelen heeft neergelegd, zegt een woordvoerster van het CBL. Veel hinder heeft de protestactie niet opgeleverd, maar de brancheorganisatie vindt het "buitengewoon vervelend na zo’n goed gesprek" dat donderdag plaatsvond. De organisatie weet nog niet of ze aangifte zal doen.

De actiegroep voor boeren Farmers Defence Force (FDF) sprak donderdag met het CBL en vertegenwoordigers van onder andere Albert Heijn, Jumbo en de voedingsmiddelenindustrie. Onderwerp van gesprek was de manier waarop boeren nog een goede prijs voor hun waren kunnen krijgen. Die discussies waren positief en constructief, zo klonk het bij FDF, het CBL en andere partijen.

In februari praten de partijen verder over een keurmerk dat FDF heeft bedacht. De protestgroep opperde het afgelopen najaar dat supermarkten via dit keurmerk 3 procent van hun omzet kunnen afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly.

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jestbread 15 januari 2021 11:17
  quote:

  koekwous schreef op 15 januari 2021 11:14:


  De supermarkt overslaan en rechtstreeks bij de boer kopen. In een raar systeem leven we eigenlijk. Een boer kweekt en managers en aandeelhouders die amper weten hoe een aardappel eruit ziet worden rijk van hun geploeter
  Ach, een boer verkoopt z'n land en is in één klap multimiljonair.
  En er zijn zat initiatieven om inderdaad rechtstreeks bij de boer te kopen. Laatst nog een artikel dat de boerenwinkels twee keer zoveel verkopen op het moment dan in andere jaren. Het hele frame van de zielige boer die uitgeknepen wordt, terwijl 85% van hun productie naar het buitenland gaat, doe ik niet aan mee.
 2. forum rang 9 objectief 15 januari 2021 11:31
  quote:

  koekwous schreef op 15 januari 2021 11:14:


  De supermarkt overslaan en rechtstreeks bij de boer kopen. In een raar systeem leven we eigenlijk. Een boer kweekt en managers en aandeelhouders die amper weten hoe een aardappel eruit ziet worden rijk van hun geploeter


  Met boeren hoef je geen medelijden te hebben; ze zijn de grootste steuntrekkers sinds WO II. (zowel in Nederland als door de EU)
  Toen was het idee subsidie om zelfvoorzienend te worden en nu exporteren we varkens tot in Azie.
  Als de prijzen te laag zijn, worden ze kunstmatig verhoogd en als het bedrijf slecht loopt dan worden ze uitgekocht.
 3. Bobojacq 15 januari 2021 13:13
  Ik kocht pas bij de boer 3 zakken A 5 KG...A.... 5,00 euro... is 15,00 euro
  Je Koopt NU bij de + 7 KG...voor 3,99 euro....Hoe kan dit.???? HIER hebben die...
  managers en aandeelhouders die amper weten hoe een aardappel eruit ziet...ook al aan verdiend..Dat begrijp je toch ook Niet hoe dat allemaal kan
  Als ik het goed begrijp koop ik bij de boer...!!!! MAAR maak die prijs dan NIET te hoog...!
  Want dan toch maar weer bij de +.....HELAAS.
 4. koekwous 15 januari 2021 13:48
  @jestbread en objectief
  Ik denk dat menig boer zodanige investeringen heeft gedaan, hebben moeten doen dat ze weinig overhouden bij verkoop grond. Het is leuk dat je (eventueel) in een boerderij woont die geld kan opleveren, maar als je voor een habbekrats of zelfs onder de kostprijs moet werken schiet dat niet op. Mijn punt is dat managers die mensen uitknijpen en er zelf rijker van worden. Alsof jij in een koopwoning woont en je verdient het minimumloon, maar je moet wel investeren. Dan wil ik je wel eens horen. Subsidie klopt inderdaad niets van.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare