Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwakste groei Duitse economie in 5 jaar

BERLIJN (AFN/RTR) - De Duitse economie is vorig jaar met 1,5 procent gegroeid, de zwakste groei in vijf jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In 2017 liet de grootste economie van Europa nog een vooruitgang met 2,2 procent zien. Dat was toen nog de sterkste groei in zes jaar.

De Duitse economie ondervindt hinder van de wereldwijde handelsspanningen, de afzwakkende wereldeconomie en onzekerheid door de brexit. Daardoor kwam de export van Duitsland onder druk te staan. Daar kwamen productieverstoringen in de Duitse auto-industrie bovenop.

Begrotingsoverschot

De hogere consumentenbestedingen in Duitsland zorgden juist voor steun, net als de gestegen investeringen in het bedrijfsleven en de goede gang van zaken in de bouwsector. Ook de overheidsuitgaven zaten in de lift. De Duitse economie laat nu al negen jaar op rij een groei optekenen.

Volgens het statistiekbureau toonde de Duitse economie in het vierde kwartaal een bescheiden groei, na de krimp met 0,2 procent in het derde kwartaal vergeleken met de voorgaande periode. Daarmee wist Duitsland een technische recessie te ontlopen. Een recessie wordt gedefinieerd als minstens twee kwartalen met economische krimp op rij. Later komen meer gedetailleerde cijfers over het vierde kwartaal.

Verder werd bekend dat Duitsland vorig jaar een begrotingsoverschot wist te realiseren van 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 1 procent in 2017. Het overschot kwam uit op het recordbedrag van 59,2 miljard euro. Het is het vijfde jaar op rij dat Duitsland een overschot op de begroting heeft.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 januari 2019 12:15
    Ach, ach, ach wat een negatieve koptekst toch weer van IEX. Groei is gewoon 1,5 procent en daar is niks mis mee. Economen hadden dit gewoon voorspelt. Dit is dus geen verrassing voor de markt. Je kan dus ook zeggen; Duitse groei economie conform voorspelling economen en stabiel op 1,5 procent. Maar ja, dat is te positief voor IEX.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links