Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volkswagen krabbelt op na dieselschandaal

Volkswagen krabbelt op na dieselschandaal

WOLFSBURG (AFN/BLOOMBERG) - Volkswagen lijkt het omvangrijke dieselschandaal goeddeels achter zich te hebben gelaten. De Duitse automaker zag de winstgevendheid in het vierde kwartaal stevig verbeteren. Daarbij plukte het concern de vruchten van de reorganisatie die eerder in gang werd gezet. Volgens topman Matthias Müller heeft Volkswagen de boel weer op de rit, zo zei hij in een toelichting.

Volkswagen zette over de laatste maanden van 2016 een positief bedrijfsresultaat van 625 miljoen euro in de boeken. Een jaar eerder was dit nog een verlies van 127 miljoen euro. De automaker sprak van recordverkopen en fors gestegen winstmarges.

In totaal leverde het concern, waarbij ook onder meer Audi, Skoda en Seat horen, afgelopen jaar 10,3 miljoen auto's af aan klanten. De omzet kwam daarbij uit op 217,3 miljard euro. Volkswagen bereikte onlangs een akkoord over het schrappen van 30.000 banen. In totaal worden de kosten van de automaker met 3,7 miljard euro omlaag gebracht.

Winstmarge

Het is voor Volkswagen van het grootste belang de winstgevendheid op te schroeven, omdat het dieselschandaal er stevig inhakt. In totaal moet het bedrijf voor 22,6 miljard euro bloeden door boetes, reparatiekosten en het terugkopen van auto's.

Voor dit jaar voorziet Volkswagen een operationele winstmarge van 6 tot 7 procent. Het bedrijf verwacht iets meer auto's te verkopen dan in 2016. Verder zitten er verschillende elektrisch aangedreven modellen in de pijplijn bij het concern. Müller sprak daarbij van ,,ambitieuze, maar haalbare doelen" voor de komende jaren.

Het autobedrijf kwam dinsdag ook met zijn jaarverslag. Daaruit bleek dat topman Müller vorig jaar een beloning ontving van 7,25 miljoen euro. Zijn voorganger Martin Winterkorn, die opstapte vanwege het dieselschandaal, kreeg vaak meer dan 17 miljoen euro. Volkswagen heeft het beloningsbeleid voor het topmanagement aan banden gelegd na de kritiek die het kreeg door het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Volkswagen
Volkswagen AG Vz

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Volkswagen 18 apr
    141,400
    +0,21% +0,300
  2. 121,950
    +0,74% +0,900

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links