Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Winst Aegon keldert door lasten en tegenwind

Gepubliceerd op 14 feb 2019 om 07:37 | Views: 11.440 | Onderwerpen:

Aegon 11:16

4,19 +0,04 (+0,84%)

AMSTERDAM (AFN) - Aegon heeft in de tweede helft van vorig jaar flink minder winst geboekt. Het Nederlandse verzekeringsconcern kampte met tegenwind van ongunstige marktomstandigheden. Ook ging het resultaat omlaag door een eerder aangekondigde juridische schikking in de Verenigde Staten en een boekverlies op de verkoop van Amerikaanse levensherverzekeringsactiviteiten.

De winst kelderde tot 253 miljoen euro, van bijna 1,5 miljard euro in de tweede helft van het voorgaande jaar. De resultaten worden wel enigszins vertekend door een forse eenmalige meevaller van zo'n half miljard euro in de vergelijkbare periode van 2017. Die had te maken met de Amerikaanse belastingverlagingen.

Maar puur kijken naar het nettoresultaat is in de ogen van topman Alex Wynaendts eigenlijk ,,appels met peren vergelijken''. Er speelden immers zoveel eenmalige posten. Zo gingen er ook lasten in de boeken om de komende jaren de kosten verder te kunnen verlagen.

Solvency II

De bestuursvoorzitter kijkt liever naar de kapitaalpositie en die is sterk gebleven. De buffer (Solvency II) kwam uit op 211 procent, waardoor Aegon het totaaldividend per aandeel met 2 eurocent, ofwel 7 procent, heeft kunnen verhogen ten opzichte van 2017.

Volgens Wynaendts was sprake van een uitdagende periode doordat de markten tegen het eind van het jaar flink omlaag gingen. ,,Dit had invloed op het beleggingsrendement van onze klanten en daarmee ook op de resultaten van onze dienstverleningsactiviteiten.''

Overnamespeculatie

Het onderliggende resultaat zakte in de laatste zes maanden van het jaar met 8 procent tot ruim 1 miljard euro, vooral door lagere resultaten bij de pensioenactiviteiten in de VS. De zogeheten overige lasten bedroegen alles bij elkaar 581 miljoen euro. Hierin zijn de schikkingskosten en het boekverlies meegenomen.

In de verzekeringswereld bestaat voortdurend veel overnamespeculatie. Wynaendts heeft eerder al eens aangegeven open te staan voor een overname van concurrent Vivat in samenwerking met een private-equitypartij. Tegen het ANP kon de topman niet zeggen of er al met partijen over een mogelijke deal gepraat wordt. ,,Aegon bekijkt alle opties'', is alles wat hij erover kwijt wilde.

Nieuwe doelstellingen

Aegon heeft tevens nieuwe financiële doelstellingen voor de middellange termijn vastgesteld. Voor de jaren 2019 tot 2021 streeft het bedrijf naar een kapitaalaanwas van 4,1 miljard euro. Aegon mikt erop daarvan 45 tot 55 procent als dividend naar de aandeelhouders te laten terugvloeien. Het rendement op eigen vermogen bedraagt naar verwachting meer dan 10 procent op jaarbasis.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Aegon 59% zegt kopen 32 stemmen

Gerelateerd

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aegon

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
FORT1944
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links