Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Zorgen over hefboom bij beleggingsfondsen

Gepubliceerd op 14 feb 2018 om 17:26 | Views: 3.659 | Onderwerpen: beleggingsfondsen

AMSTERDAM (AFN) - Het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) maakt zich zorgen over het gebruik van een ‘hefboom’ in beleggingsfondsen, wat betekent dat met geleend geld of via derivaten wordt belegd. Aanleiding is de sterke groei van de sector en aanwijzingen dat fondsbeheerders meer risico zijn gaan nemen.

Het gaat om de grote voorraad aan 'alternatieve’ beleggingsfondsen, waaronder hedgefondsen, private equity-fondsen en vastgoedfondsen. In de afgelopen tien jaar zijn die in Europa ongeveer in omvang verdrievoudigd tot 5723 miljard euro. Volgens de ESRB zou er daarom een nieuw monitoringraamwerk moeten komen om alle risico's goed in de gaten te kunnen houden. Die aanbeveling is nu doorgespeeld naar de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA).

Meest in het oog springende risico dat hieraan is verbonden, vormt het scenario waarin beleggers in grote aantallen uit zo'n fonds stappen. Dit kan, zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van een hefboom, prijsschokken op de financiële markten versterken en tot verliezen leiden voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

De Nederlandsche Bank (DNB), die het nieuws naar buiten bracht, laat weten dat eigen medewerkers al een voorbeeld van zo’n risicomonitoringraamwerk hebben ontwikkeld. DNB zegt verder een nadere analyse en aanpak van de risico’s op Europees niveau wenselijk te vinden. In Nederland maken dit soort fondsen echter maar beperkt gebruik van een hefboom.

Gerelateerd

beleggingsfondsen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Als je kijkt naar de verdeling van "al het geld ter wereld" in de beleggingspyramide is dit een achterhoede gevecht. Het overgrote deel zit in derivatenhandel en dit is dansen op een vulkaan. De eerst rook/rumbling hebben wij afgelopen weken gezien.
Bangizwe
0
En de griekse 10 jarige rente zit al op 4,38 %. En dan heeft de ECB de sluizen nog altijd open staan.
Bezoeky
0
quote:

Justsaying schreef op 14 feb 2018 om 17:41:


Als je kijkt naar de verdeling van "al het geld ter wereld" in de beleggingspyramide is dit een achterhoede gevecht. Het overgrote deel zit in derivatenhandel en dit is dansen op een vulkaan. De eerst rook/rumbling hebben wij afgelopen weken gezien.


De zin:
Het overgrote deel zit in de derivatenhandel.

Waarom hebben de financiele wereld deskundigen deze vorm van vuilgeld handel niet eerder de kop ingedrukt??????????????
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links