Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toezichthouder AFM extra alert op gevolgen coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit jaar extra alert op de gevolgen van de coronacrisis. Zo wordt scherper gekeken hoe hypotheek- en geldverstrekkers met betalingsachterstanden omgaan.

Met omvangrijke overheidssteun zijn betalingsproblemen op leningen van huishoudens vooralsnog relatief beperkt gebleven, constateert de toezichthouder. Maar de kans is groot dat de coronacrisis leidt tot langdurige economische schade en effecten op de arbeidsmarkt.

De kans op betalingsproblemen bij huishoudens wordt ook vergroot doordat hypotheekverstrekkers door de huidige crisisomstandigheden een prikkel hebben om rentes te verhogen, geeft de AFM aan. Specifiek moeten kredietverstrekkers voorbereid zijn om samen met hun klanten naar een duurzame oplossing te zoeken, benadrukt de de financiële waakhond. Bij nieuwe hypotheken en consumptieve kredieten dienen banken daarnaast extra aandacht te hebben voor de inkomenszekerheid van huishoudens.

Lege winkelstraten

Eerder op donderdag liet concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) al weten zich zorgen te maken over de lege winkelstraten als gevolg van de crisis. Daardoor zouden winkelgebieden hun aantrekkelijkheid kunnen verliezen. De ACM kondigde daarom een verkennend onderzoek aan naar de gevolgen van de crisis voor fysieke winkels.

Bij toezichthouders is niet alleen maar aandacht voor de coronacrisis, er spelen ook nog andere dossiers. De AFM let bijvoorbeeld op de vanwege de brexit sterk toegenomen transactievolumes op allerlei handelsplatformen. Daarnaast beschouwt de AFM de aankomende hervorming van het pensioenstelsel als een belangrijk aandachtspunt.

Momenteel wordt het pensioenakkoord van afgelopen zomer in wetgeving uitgewerkt. In het nieuwe stelsel moeten mensen straks meer keuzes zelf maken. De sector zal zich hier de komende tijd op moeten voorbereiden, aldus de AFM.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links