Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'EU moet belastingparadijs Londen voorkomen'

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal elke handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie blokkeren, tenzij Londen akkoord gaat met strenge belastingregels. Die moeten voorkomen dat Groot-Brittannië een belastingparadijs wordt voor de rijken en multinationals. Dat zegt vicepremier Lodewijk Asscher zaterdag in de Britse krant The Guardian.

Asscher heeft andere sociaaldemocratische leiders in Europa een brief geschreven met zijn zienswijze. ,,Als u en ik belasting betalen, dan moeten grote ondernemingen dat ook doen. Laten we ons samen sterk maken tegen de 'race to the bottom' die zal ontstaan als de Britse Conservatieve regering haar zin krijgt." Hij vreest dat de gewone man zal opdraaien voor de kosten en dat het hele sociale stelsel onder druk zal komen te staan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 14 januari 2017 23:52
    Volgens mij moet europa er gewoon voor gaan zorgen,dat sluiproutes voorbelastingontduikers onmogelijk worden,zijn en blijven.
    Verder moeten zij ervoor waken dat een gezonde ekonomische samenwerking niet verdrinkt in burocratie en onnodige domme regeltjes.
    Op de beurs béhaalden we van de week hetzelfde magere resultaat dan de aex,nl+0,2% en wel door de dramatische rode donderdag.
    Zal het cijfergebeuren komende week leuke kansen gaan bieden??.
    Amerika stemde wat dat betreft al niet vrolijk,de bank die het slechtste presteerde,ging het hardste omhoog.
    Eerst maar eens lekker sabbath,dat is de rustdag gaan houden,vandaag gooiden de weersomstandigheden gelukkig geen roet in het eten en konden we genieten van een wonderschone KlaasJanMulder herdenking op de kolossale reus in de laurens van rotterdam,klaasjan was altijd mijn lievelings organist,hij kon zo weergaloos mooi melodie en tegenmelodie in elkaar laten vloeien,morgen hopen we daar ook door zijn opvolgers van te kunnen genieten en zelf mogen we met onze stem daar ook een prachtige bijdrage aan te leveren,dan kunnen we maandag ,goed uitgerust,hopenlijk weer van die grote oliereus gaan genieten,Sjaloom!!!
  2. forum rang 6 Fred 62 15 januari 2017 08:25
    Nederland sluit nog altijd veel geheime belastingdeals met multinationals, staat in een nieuw Europees rapport, waaraan de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO heeft meegewerkt.

    Nederland blijft een van de belangrijkste landen in Europa als het gaat om internationale belastingontwijking, ook al zegt het kabinet steeds belastingontwijking te willen aanpakken.

    De pot..............................
  3. forum rang 6 Fred 62 15 januari 2017 09:13
    quote:

    matad schreef op 15 januari 2017 00:51:

    Als de daling van het pond zo doorzet kummem we na de eventuele uittreding van Schotland, Engeland gewoon tot de ontwikkelingslanden gaan rekenen.
    Maar ja, de jeugd die de Brexit het meest betreurt lag te slapen op het moment suprème.

    Met vriendelijke groet.
    En ga ik er lekker goedkoop op vakantie.
  4. [verwijderd] 15 januari 2017 09:14
    De rijke en multinationals zullen altijd opzoek gaan naar de minste afdracht voor hun kapitaal.
    Dat is hun 'spelletje' en op dit moment speelt Nederland nog een rolletje in rijkeluis spel.

    Maar NL/Asscher praat hier voor eigen parochie en zegt eigenlijk: Help, Brittannië concurreert ons en we moet daar wetten en regels voor bedenken!

    Koekoek de EU timmert alles dicht met zelf bedachte regels voor de centen,
    De ECB koopt zich in voor 80 miljard bij alle multinationals en staten zodat ze allemaal gekocht zijn en de regel gelt ten aller tijden: wie betaald die bepaalt!

    Accher is hiermee zijn volgende baan in Brussel aan het veilig stellen dit bedenkt hij niet zelf dit word hem ingefluisterd zijn qwaliteiten liggen niet in macro economie!
  5. Go with the flow 15 januari 2017 10:04
    quote:

    tinybolus schreef op 15 januari 2017 09:44:

    En ja hoor, de azijnzeikende eurosceptici zijn op deze mooie witte zondag weer oververtegenwoordigd op dit forum
    Euh zeker verkeerde bril op? Vindt het aantal kritische geluiden wel meevallen.

    Waarschijnlijk bent u juist een angstige eurofiel die geen inhoudelijke discussie wenst over het Brusselse sprookje en geen oog heeft voor reeële inzichten.
  6. Halte 15 januari 2017 10:32
    Heerlijk om te lezen dat de twee "rechtsbuitens" van de PVDA, de heren Vermeend en van der Ploeg, het op belastinggebied 100% oneens zijn met het linkse verkiezingsprogramma van de PVDA (en andere linkse partijen zoals SP en GL) op belastinggebied van Asscher en Dijsselbloem en er in hun wekelijkse Telegraaf column terecht brandhout van maken en waarschuwen voor de gevolgen van de alleingang !

    Van dft.nl zaterdag 14 januari 2016:

    Wereldkampioen met toptarief van 60%


    Willem Vermeend en Rick van der Ploeg
    De voorstellen om de belastingen te verhogen voor bedrijven en hogere inkomens die in de verkiezingsprogramma’s van de linkse politieke partijen zijn opgenomen, veroorzaken grote schade voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Deze voorstellen houden geen rekening met de internationale trend naar lagere belastingen en moeten daarom de prullenbak in.

    De verkiezingscampagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart zijn begonnen. Belangrijke thema’s zijn zorg, immigratie, integratie, veiligheid, banen en pensioenen. Daarnaast doen de linkse partijen pogingen om hogere belastingen op de campagne-agenda te zetten. In onze columns zullen wij tijdens de verkiezingscampagne deze thema’s onder de loep nemen.

    Vorige week was dat ons zorgstelsel. Nederland heeft één van de beste zorgstelsels van de wereld, maar deze positie kost ook steeds meer geld in de vorm van toenemende zorgkosten. In de column van 7 januari hebben we alle beschikbare cijfers en toekomstige ontwikkelingen op een rijtje gezet en geconcludeerd dat politieke partijen die beloven dat ze de zorgkosten voor burgers zullen verlagen en tegelijk de kwaliteit van de zorg willen verbeteren zich schuldig maken aan “kiezersbedrog”. Het eerlijke verhaal is dat de komende jaren voor een doorsnee gezin de kosten blijven stijgen, tenzij we kiezen voor een lagere kwaliteit van onze zorg.

    In deze column gaan we in op het verkiezingsthema belastingen. Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat vooral de SP, GroenLinks en de PvdA voorstanders zijn van hogere belastingen voor ondernemers en hogere inkomens. Ze zijn van mening dat deze verhogingen bijdragen aan een eerlijker verdeling van de lusten en lasten in ons land en minder ongelijkheid in de hand werken. Bovendien willen ze de opbrengsten gebruiken voor de financiering van hun wensenlijstjes, zoals meer koopkracht voor lagere inkomens, banenplannen, lagere zorgkosten en het milieu. Deze lijstjes zijn een politieke keuze die we hier niet aan de orde stellen. We beperken ons tot de effecten van de voorgestelde belastingverhogingen en de veronderstelde opbrengsten voor de schatkist.

    Wereldkampioen met 60%
    We kijken eerst naar het voorstel om het huidige toptarief in de inkomstenbelasting van 52% te verhogen naar 60%. Op dit moment behoort Nederland met 52% wereldwijd tot de koplopers en met een toptarief van 60% worden we wereldkampioen. Om verschillende redenen is dat geen aanleiding voor vreugde. In de meeste Europese landen, maar ook in de VS gaan de toptarieven de komende jaren juist omlaag. Daardoor loopt het verschil met Nederland op tot meer dan 20%.

    De praktijk laat zien dat werknemers en ondernemers die met 52% te maken hebben, nu al naar landen met lagere tarieven verhuizen. Deze trend krijgt door het sterk toenemende tariefverschil een extra impuls. Een tarief van 60% is internationaal geen mooi visitekaartje en schrikt af. Bedrijven in Nederland zullen minder gemakkelijk toptalenten uit het buitenland kunnen werven. Deze toppers zullen net als internationale start-ups Nederland links laten liggen.

    Daarnaast is er nog een ander vervelend effect. De verhoging van het toptarief kost per saldo geld; daardoor is er zelfs minder financiering voor de wensenlijstjes. In 2013 heeft het CPB berekend dat de schatkist door de verhoging van het toptarief ruim 100 miljoen minder belastingopbrengsten zal ontvangen. Hoe kan dat? Op zich zelf leidt de verhoging in eerste instantie tot een extra opbrengst van circa 300 miljoen euro.

    Maar tegenover deze opbrengst staat een lagere belastingopbrengst die het gevolg is van banenverlies, verhuizingen naar het buitenland en de verslechtering van het Nederlandse vestigingsklimaat. Per saldo is de einduitkomst een lagere opbrengst dan vóór deze verhoging. Doordat steeds meer landen hun toptarief gaan verlagen, zal de toenmalige becijfering van een hoger toptarief nog slechter uitpakken. Econoom Bas Jacobs heeft met zijn collega’s berekend dat een toptarief van rond 49% voor onze economie het ‘beste’ uitpakt.

    Een hoger tarief voor bedrijfswinsten
    Voor een verhoging van de vennootschapsbelasting geldt hetzelfde verhaal, maar daar zijn de negatieve effecten voor onze economie zelfs desastreus te noemen. Dat heeft mede te maken met de opmars van de wereldwijde belastingoorlog tussen landen. Steeds meer landen verlagen hun winstbelasting om te voorkomen dat het eigen bedrijfsleven naar landen verhuist met lagere tarieven.

    Daarnaast proberen ze met deze belastingverlaging ondernemingen uit het buitenland aan te trekken. Alle internationale pogingen om deze race to the bottom te stoppen zijn tot op heden jammerlijke mislukt. En de kans dat dit de komende jaren wel zal slagen is nul. Sterker nog, door de overwinning van Donald Trump in de VS en de Brexit-keuze in het VK, neemt de trend naar lagere winstbelastingtarieven juist toe. De Britten zetten koers naar een tarief van 10% en Trump naar 15%. Andere landen, zoals België, Hongarije en Frankrijk zullen ook met verlagingen komen.

    Met een vennootschapsbelastingtarief van 25% heeft Nederland nu al een kwetsbare internationale positie. Voor bedrijven zijn belastingen een kostenpost die een belangrijke rol spelen bij de keuze van een vestigingsplaats. Mede door globalisering en digitalisering is het voor de hoofdkantoren van grote internationale bedrijven die in ons land zijn gevestigd steeds gemakkelijker om te verhuizen naar andere landen.

    Daarbij gaan ze zeker kijken naar landen als het VK en de VS die met 10% en 15% en flink lagere toptarieven voor hun management veel aantrekkelijker zijn dan Nederland. Ons land zal zich met een hoog winstbelastingtarief een toptarief van 60% internationaal volledig uit de markt prijzen. Politiek Den Haag zal zich noodgedwongen aan de internationale trend van lagere belastingen moeten aanpassen. Gebeurd dat niet dan worden we geconfronteerd met bedrijven die naar fiscaal aantrekkelijker landen vertrekken; dat leidt hier tot een verlies van honderdduizenden banen en veel lagere belastingopbrengsten dan we nu hebben.

    Bovendien zullen wervingspogingen om bestaande buitenlandse bedrijven en start-ups naar Nederland te halen weinig kans van slagen hebben. Als het buitenlandse management hoort dat Nederland een ongekend hoog toptarief van 60% en hoog winstbelastingtarief in de aanbieding heeft , worden onze “wervingsexperts” niet eens binnengelaten.

    We gaan er dan ook vanuit dat een nieuw kabinet zo verstandig is rekening te houden met de internationale belastingtrend. Nederland ontkomt er niet aan het tarief van vennootschapsbelasting te verlagen richting 15% en het toptarief van de inkomstenbelasting moet onder de 50% liggen. Dit kan kan voor een deel worden gefinancierd uit het schrappen van aftrekposten en vrijstellingen. Daarmee kan tevens de belastingontwijking worden aangepakt.
  7. forum rang 6 matad 15 januari 2017 11:12
    Beste Halte,

    Met uw bewering dat het Nederlandse zorgstelsel tot het beste op de wereld behoort ben ik het helaas niet eens.
    Het is wel behoorlijk doch zou veel doelmatiger kunnen worden ingericht.
    Ik kan uit ervaring vele situaties vertellen waarbij gewoon met geld wordt gesmeten.
    Aangezien dit wel een heel lange post zou gaan worden gelieve u me even op mijn woord te geloven.

    Met vriendelijke groet.
  8. forum rang 9 objectief 15 januari 2017 11:15
    quote:

    Halte schreef op 15 januari 2017 10:32:

    Heerlijk om te lezen dat de twee "rechtsbuitens" van de PVDA, de heren Vermeend en van der Ploeg, het op belastinggebied 100% oneens zijn met het linkse verkiezingsprogramma van de PVDA (en andere linkse partijen zoals SP en GL) op belastinggebied van Asscher en Dijsselbloem en er in hun wekelijkse Telegraaf column terecht brandhout van maken en waarschuwen voor de gevolgen van de alleingang !

    Een anti-belastingverhaal scoort altijd goed in een conservatief blad (ze worden sowieso steeds minder gelezen), maar de inhoud slaat nergens op. De linkse partijen willen geen verdere daling van de tarieven i.p.v. een verhoging...puur populistisch gezwets.
    NB. de winstbelasting is verlaagd, mede door de PvdA, naar 20% voor de kleinere bedrijven. De VVD wou dit ook voor de grote internationale bedrijven die gemiddeld niet meer dan 5% betalen door rulings en renteaftrek etc....alle lof voor de PvdA.
  9. thepouw 15 januari 2017 11:17
    quote:

    matad schreef op 15 januari 2017 11:12:

    Beste Halte,

    Met uw bewering dat het Nederlandse zorgstelsel tot het beste op de wereld behoortben ik het helaas niet eens.
    Het is wel behoorlijk doch zou veel doelmatiger kunnen worden ingericht.
    Ik kan uit ervaring vele situaties vertellen waarbij gewoon met geld wordt gesmeten.
    Aangezien dit wel een heel lange post zou gaan worden gelieve u me even op mijn woord te geloven.

    Met vriendelijke groet.
    natuurlijk is er vanalles te verbeteren. Neemt niet weg dat het Nederlandse systeem tot de beste ter wereld behoort. Dit is gewoon een feit volgens alle onderzoeken op dit gebied gedaan worden.

    Ik woon zelf in Finland, een van de andere landen die altijd superhoog op alle lijstjes eindigt. Gezondheidszorg hier kan niet tippen aan die in NL. Voordeel is hier dat je geen verzekering af hoeft te sluiten. Nadeel is ellelange wachttijden en soms middelmatige zorg. Daardoor is er hier een wildgroei van dure priveklinieken waar de meeste mensen met geld naartoe gaan.
  10. forum rang 6 Fred 62 15 januari 2017 11:17
    quote:

    matad schreef op 15 januari 2017 11:03:

    [...]

    Beste Fred,

    Goedkoop???
    Tracht eens een behoorlijk hotel in Londen te boeken.
    Voor die prijs kun je driemaal zolang (minimaal) naar bijv. Griekenland.

    Met vriendelijke groet.
    De Grieken hebben al genoeg van mijn geld gehad.
    Geen cent meer naar Griekenland geld voor mij nog steeds .

    mvg

    Fred
  11. CJS 15 januari 2017 11:31
    Nu werk ik in de auto-industrie en heb jaren gewerkt in een buurland van de EU. De EU is in de auto industrie de leidende factor in de wereld wanneer het gaat om innovatie, deels opgelegd door EU wetten op milieu gebied, deels door naar perfectie strevende Duitse auto industrie, in efficiënte productie, productie kosten in Zweden per unit liggen lager dan in Rusland - trucks, etc.
    Mede door de vrije interne markt in goederen en personen (kennis) in de EU heeft Slowakije per hoofd van de bevolking kunnen uitgroeien tot een auto producerende natie met investeringen vanuit de gehele wereld (maak industrie).
    Voor ons, actief in een buurland van de EU, konden wij alleen maar met lede ogen aanzien dat alleen staan ons veel beperkingen gaf in de internationale maak industrie. Door moeilijk toegang tot kennis en moeilijk toegang tot toeleveranciers, door inefficiënte fysieke distributie tussen de EU en ons en moeilijke toegang tot de EU-markt is het vrijwel onmogelijk om competitief te zijn, ondanks veel lagere sociale lasten, belastingen en lonen.
    Ik denk dat de EU haar interne markt moet koestenen en beschermen. Voor het bedrijfsleven is het onderdeel zijn van de interne markt van de EU een privilege dat waarschijnlijk door vele pas begrepen wordt wanneer ze er geen onderdeel meer van zijn.
    Brexit nog nooit eerder uitgevoerd en daarmee is het een experiment gestart door een politieke gevoede atmosfeer waarbij recht in eigenhuis boven elk andere (financieel) gevolg voor de burger wordt geplaatst - immers deze gevolgen kunnen we op dit moment onmogelijk inschatten. Vele meningen in positieve en negatieve richting lijken vaak gebaseerd op frustraties met beslissingen uit het verleden, angst voor andere culturen in eigen huis, angst voor de toekomst en het vaak niet begrijpen van de steeds maar internationaler en daarmee ingewikkelder wordende wereld. De huidige tijdgeest wordt gevoed met dat de wereld simpeler moet, minder globalisering en eigen cultuur staat voorop.
    Ik hoop met recht dat het goed uitpakt voor de Britten, maar in mijn ogen is een keuze een keuze, ook wanneer de helft van de Britten deze keuze niet gewild hebben - interessant is dan de vraag waarom juist de jongere Britten niet uit de EU hebben willen stappen en dat dit sentiment juist wel onder de ouderen Britten leeft en waarom Schotland juist Pro EU is.
    Ik vertrouw erop dat de EU zich duidelijk gaat opstellen naar de Britten en de Britten naar de EU. hierbij zal op korte termijn niemand een winnaar zijn, maar op de lange termijn? Ik denk dat Lodewijk een goed voorschot heeft genomen hier.
  12. forum rang 4 @monkeytail 15 januari 2017 11:49
    quote:

    tinybolus schreef op 15 januari 2017 09:44:

    En ja hoor, de azijnzeikende eurosceptici zijn op deze mooie witte zondag weer oververtegenwoordigd op dit forum
    indeed. Het wordt tijd dat een harde Brexit iedere Euroscepticus flink tandenloos laat.
    De Engelanders (zo noem ik de wereldvreemde eilanders) krijgen precies dat wat ze verafschuwen: hogere tax, hogere belasting, hoge inflatie en bureaucratische 'red tape'. Het duurt misschien jaren voordat ze de kater te boven zijn, maar ik vind het uiterst triest aangezien zo velen hebben geluisterd naar en geloofd in debiele schreeuwers en leugenaars die op macht gebrand waren maar zodra ze verantwoording moesten afleggen, de benen namen.

  13. forum rang 6 matad 15 januari 2017 12:37
    quote:

    thepouw schreef op 15 januari 2017 11:17:

    [...]

    natuurlijk is er vanalles te verbeteren. Neemt niet weg dat het Nederlandse systeem tot de beste ter wereld behoort. Dit is gewoon een feit volgens alle onderzoeken op dit gebied gedaan worden.

    Ik woon zelf in Finland, een van de andere landen die altijd superhoog op alle lijstjes eindigt. Gezondheidszorg hier kan niet tippen aan die in NL. Voordeel is hier dat je geen verzekering af hoeft te sluiten. Nadeel is ellelange wachttijden en soms middelmatige zorg. Daardoor is er hier een wildgroei van dure priveklinieken waar de meeste mensen met geld naartoe gaan.
    Reactie leidt tot reactie zullen we maar denken.

    Ik durf soms te stellen dat het Nederlandse zorgstelsel soms heel slecht is.
    Geef een voorbeeld zelf ondervonden. Probeer het kort te houden.

    Lig thuis te wachten, al maandenlang op een zeer noodzakelijke openhartoperatie. Kon op een bepaald moment geen vier meter meer lopen vanwege de optredende hevige pijn op mijn borst. Kreeg een tip om naar de universiteitskliniek in Leuven te bellen. Belde dus meteen. De assistente van de hartafdeling vroeg me om mijn dossier op te zenden. Na ontvangst zou ik tot mijn stomme verbazing binnnen een week geholpen worden terwijl de Nederlandse wachtlijsten nog steeds ellenlang waren. Assistente cardiologie in Nederland gevraagd om mijn dossier klaar te leggen om opgehaald te worden. Vertelde haar van mijn a.s. operatie in Leuven. Werd binnen een uur teruggebeld door mijn cardioloog. Ik hebt goed nieuws zo vertelde hij. Ik zou de komende week geholpen worden in Breda.
    Na de operatie de week erop in Breda vroeg ik mijn cardioloog om me nu eens eerlijk te vertellen wat er aan de hand was. " Mijnheer X" zo sprak de goede man, " als u in Belgie geopereerd zou worden gaat dat van ons vastgesteld aantal operaties af dus dan zouden wij dit jaar een persoon minder mogen opereren. Heel simpel. Niet verdervertellen graag".

    Met vriendelijke groet en een like voor monkeytail.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links