Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onderbetaalde cacaoboeren stellen ultimatum

ABIDJAN (AFN) - Chocoladeproducenten moeten kiezen: of ze gaan in op een eis van cacaoboeren in West-Afrika om meer te betalen, of ze kunnen hun chocolade niet meer verkopen als duurzaam. Brancheverenigingen in Ivoorkust en Ghana, waar 60 procent van alle cacao ter wereld vandaan komt, hebben een ultimatum gesteld.

In juli stelden Ivoorkust en Ghana voor een toeslag van 400 dollar per ton cacao op te leggen aan chocolademakers. Cacao wordt - net als veel andere grondstoffen - gekocht met termijncontracten en de gemiddelde prijs voor een ton cacao in december is nu 2372 dollar. Het doel van de toeslag is om de prijs al per oktober op te krikken tot 2600 dollar per ton, zodat iets kan worden gedaan aan de armoede onder Afrikaanse cacaoboeren.

De Ivoriaanse cacao-industrie verenigd in de Conseil du Cafe-Cacao (CCC) wijst erop dat er allerlei keurmerken en labels zijn voor duurzaam geproduceerde cacao, maar dat er niks duurzaam is aan de betaling van cacaoboeren. "We kunnen niet doen alsof we samenwerken met boeren, investeren in duurzaamheid en tegelijkertijd weigeren de boeren fatsoenlijk te betalen", zegt directeur Yves Koné.

Misstanden

Enkele grote fabrikanten hebben al gezegd in te gaan op de eis van de cacaoboeren. "We zijn absoluut toegewijd aan het inkopen op basis van de inkomensondergrens en aan het investeren in onze duurzaamheidsprojecten", zo laat Mars weten. Ook Hershey zegt mee te gaan met de boeren.

Analisten zetten echter vraagtekens bij de effectiviteit van het ultimatum. Zo is het soms moeilijk om tegen de hogere prijzen in te kopen. Daar komt bij dat hogere cacaoprijzen bij kunnen dragen aan juist de misstanden die de branche wil uitbannen, zoals onderbetaling en schadelijke productiewijzes. Door de hogere prijs kan het aantrekkelijker worden om meer te produceren, waardoor de cacaoprijs onder druk komt te staan en beschermde bossen worden gekapt om ruimte te maken voor cacaoplantages.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 oktober 2019 07:52
    Grootste chantage en corruptie in Ghana en ivoor kusten.
    Decennia lang leven ze in armoede, omdat al het geld van de export niet bij de bevolking terechtkomen.

    400 dollar verhoging is corruptie en je denkt dat de mensen in Ghana dan $1.000 dollar verdienen per maand ??

    De mensen worden uitgebuit door de regering.
    Cacao producenten zouden moeten eisen dat regering meer doet aan het land ipv op hun jachten en prive feestjes te organizeren.

    Afrikaanse landen zijn decennia lang niet gegroeid door corruptie en slecht onderwijs.

    Het zal ook niet anders worden zolang regerings leiders het geld voor eigen gewin behouden.

    Buitenlandse bedrijven kun je niet de schuld geven maar je moet durven om de bestuurders aan te pakken op wereld niveau, desnoods via sancties (maar daarmee tref je de bevolking), maar de regerings leiders weten al te best dat ze nog jarenlang kunnen genieten van de corruptie.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links